Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [flash][as]Button na obrazku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Adrian1207
Witam

Ja poraz drugi z problemem flash, jednak tym razem bardziej już z AS. Więc mam flash karuzeli, który wyświetla mi kolejno wrzucone JPGi, problem polega na tym, że na tych obrazkach chciałbym umieścić buttony...tzn buttony są już na nich narysowane, kwestia żeby w AS napisać żeby do czegoś przekierowywały. Umieściłbym jakiś niewidzialny prostokąt z odnośnikiem, pod którym były by buttony, ale problem wtedy z tym że przy zmianie obrazka miejsce umieszczonego buttona też się zmienia.

A generalnie to największy problem w tym że nie znam AS tongue.gif

Bo mam taką pętlę:
Kod
for(var i:uint=1; i<=numOfItems; i++)
{
    var bam:BitmapAssetMaterial = new BitmapAssetMaterial("s" + i);
    bam.oneSide = false;
    bam.smooth = true;
    var p:Plane = new Plane(bam, 1170, 315, 2, 2);
    p.x = Math.cos(i*anglePer) * radius;
    p.z = Math.sin(i*anglePer) * radius;
    p.rotationY = (-i*anglePer) * (180/Math.PI) + 270;
    scene.addChild(p);
    p.container.filters = [dsf];
}

I wzorując się na tym co zrobiłbym w php, chciałbym aby w pętli umieścić instrukcję warunkową, która sprawdzała by czy właśnie wyświetla s1(obrazek pierwszy) czy s2 czy s3 i odpowiadnio do wyświetlanego numerka tworzyła w nim niewidzialny prostokąt(na podstawie podanych pikseli) po kliknięciu w który byłbym przenoszony do podanego adresu. Tylko nie mam pojęcia jak napisać taką instrukcję warunkową i tworzenie prostokąta w ActionScript?

Mam nadzieję że zrozumiałe jest to co napisałem.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Sky_walker
Cytat
flash który wyświetla mi kolejno wrzucone JPGi

I tu jest błąd. Nie wyświetlaj kolejno wrzuconych jpg'wo zeby miec film we flashu. Nigdy. Do filmow sa filmy, nie zdjecia. Patrz: flv.

#

Jak masz taka dziwaczna petle to ja bym mu kazal zmieniac pozycje buttona (_x i _y) przy kazdej iteracji wyliczajac gdzie powinien sie znalezc... tylko nie pytaj jak to zrobic bo z matmy jestem noga. winksmiley.jpg
wookieb
Cytat(Sky_walker @ 11.02.2009, 10:00:09 ) *
I tu jest błąd. Nie wyświetlaj kolejno wrzuconych jpg'wo zeby miec film we flashu. Nigdy. Do filmow sa filmy, nie zdjecia. Patrz: flv.

A gdzie on powiedzial ze chce film? Chodzi mu o skrypt karuzeli zdjec.
To co pokazałeś to tylko zainicjowanie zdjęc nic wiecej. Teraz powinienes znalezc metode ktora odpowiada za przesuwanie zdjec i w niej dorobic wstawienie przycisku. Najszybciej bedzie wstawienie nowego movie_clip badz poprostu buttona. Po kliknieciu na przycisk zmiany zdjecia ukrywasz button (_visible=false) i pokazujesz jak skonczy sie animacja oraz podmieniasz mu link.

Ale raczej licz na to, że ktoś to za ciebie tutaj zrobi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.