Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Ilości zapytań do bazy danych na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, temat dość dziwny ale poruszę.

Czy moglibyście "pochwalić się" ile w Waszych projektach (tych większych, bardziej okazałych) potrafi być zapytań do bazy danych na podstronach, które wręcz od nich kipią?

Wiadomo - nie ma czym się chwalić, ale chciałbym po prostu zobaczyć jak te ilości mają się do np. moich.
Szukałem w necie podobnych wątków, znalazłem jeden w którym podane jest, że forum PHPBB jest niezbyt zoptymalizowane, ponieważ są podstrony na których ma 60 zapytań (nie sprawdzałem, jedynie przytaczam cudzą wypowiedź).

Moglibyście napisać jak jest z Waszymi projektami (bez wymieniania www jeśli nie chcecie) lub podać wieści odnośnie projektów darmowych ala joomla itd?

Druga sprawa. Działam na serwerze dedykowanym na którym jest kilka serwisów i m. in sklep oscomerce.
W statusie w PHPmyAdmin mam następujący zapis:

Cytat
Serwer MySQL działa przez 10 dni, 2 godzin, 53 minut i 47 sekund. Początek pracy: 08 Lut 2009, 17:04.

Statystyki zapytań: Od rozpoczęcia jego pracy, do serwera zostało wysłanych 52 981 632 zapytań.

Nie wiem jak wiele może ta maszynka wytrzymać bo nie znam żadnego maksymalnego progu ;] Nasuwa się drugie pytanko, tak z ciekawości - jakie Wy macie statystyki zapytań ? Dodam że wszystkie serwisy na tym serwerze generują dzienny ruch ok 6500 (uu).

Na odpowiedzi na 1 pyt. zależy mi najbardziej rolleyes.gif
peter13135
phpbb ma 60 zapytań?? chyba tylko przemo i to jakiś czas temu, co do ilości zapytań to trudno jednoznacznie stwierdzić, im bardziej rozbudowany skrypt z reguły ma więcej zapytań
Larges
Cytat
im bardziej rozbudowany skrypt z reguły ma więcej zapytań

Oczywiste (; Ale o jakich rekordowych ilościach słyszałeś albo z jakimi się spotykasz ?
Prosiłbym o konkretne liczby jeśli możesz.
tryme
Larges ilość zapytań moim zdaniem nie ma tu nic do rzeczy. Bo niby jak porównać np. 100 zapytań na sekunde do tabeli z poprawnymi indeksami do 10 zapytań do tabeli bez poprawnych indeksów używając przy tym jeszcze JOIN, który katuje dyski worriedsmiley.gif
nospor
Cytat
; Ale o jakich rekordowych ilościach słyszałeś

hihi, na forum to byli geniusze co mieli po kilkaset w porywach do kilku tysięcy. Az sie lezka w oku kreci smile.gif
Larges
Zatem mam już konkret że są przypadki kilkuset a nawet kilku tysięcy zapytań.

Zaczynam przygodę a temat służy mi temu aby nie popaść w paranoję optymalizacji... doszedłem do liczby ok 25 zapytań na jednej z podston (kilka z LEFT JOIN). Myślałem że to już przesada, więc szukałem informacji.

Po wypowiedzi która się ukazała właśnie dowiedziałem się że różne zapytania różnie obciążają serwer MySQL. Czy istnieje jakaś lista zapytań (zależności) obciążających najbardziej bazę danych i lista najlżejszych?

Dzięki za odp.
nospor
Cytat
Zatem mam już konkret że są przypadki kilkuset a nawet kilku tysięcy zapytań.
Ale ja tego nie mowilem w dobrym znaczeniu. Taka ilosc to koszmar swiadczacy o braku piatej klepki... a przynajmniej o braku jakiejkolwiek podstawowej wiedzy winksmiley.jpg
Larges
Cytat(nospor @ 18.02.2009, 20:41:47 ) *
Ale ja tego nie mowilem w dobrym znaczeniu. Taka ilosc to koszmar swiadczacy o braku piatej klepki... a przynajmniej o braku jakiejkolwiek podstawowej wiedzy winksmiley.jpg

Oczywiście. Wiem że nie ma czym się chwalić pisząc o mega licznych zapytaniach. Mimo wszystko nie mam na tyle dużego obeznania, że nie wiem kiedy przesadzam z oszczędnością w l. zapytań a kiedy jest ich przesadnie dużo. Przy liczbach które podałeś, moje ok 25 zapytań na podstronie która generuje ich najwięcej nie wypada aż tak koszmarnie winksmiley.jpg
nospor
hehe, tylko ze ja nie podawalem tego dla porownania, bo tego nie mozna brac do porównania gdyz ta liczba zdecydowanie przekracza jakąkolwiek skale winksmiley.jpg

25 zapytan mowisz, hmmmm.... moim skromnym zdaniem jest to duzo. Ale oczywiscie nie wiem co ta strona robi, wiec moze sie okazac ze to i tak jest malo winksmiley.jpg
sowiq
Cytat(Larges @ 18.02.2009, 20:40:18 ) *
Czy istnieje jakaś lista zapytań (zależności) obciążających najbardziej bazę danych i lista najlżejszych?
Nie, bo nie może być. "Ciężkość" danego zapytania zależy od budowy bazy danych. Co innego porównywać w WHERE INT'y, a co innego VARCHAR'y. Bardzo dużo zależy też od indeksów.

Z ciekawości spojrzałem do phpMA. Hosting na netstrefa.pl Uptime serwera: trochę ponad 100 dni, ilość zapytań: 1 065 mln (1 miliard 65 milionów) blink.gif Nie mam pojęcia ilu użytkowników korzysta z tego serwera, ale to ogromna liczba... A nie powiem, żeby wydajność MySQL była u nich zła.
nrm
Jak ktoś już napisał: zapytanie zapytaniu nie równe. ale skoro chcesz suche liczby to proszę bardzo: serwisy społecznościowe, profile, grupy, fora, wydarzenia, szmery bajery - 10-30 sqli na stronę.
Pilsener
Spróbuję policzyć, dla prostego CMS'a:

- generator menu - jedno zapytanie
- generator meta - jedno zapytanie
- dołączanie modułów - jedno
- paneli - także jedno
- styli - kolejne
- templatów - znów jedno

W sumie 6, żeby wygenerować sam szkielet

Do tego dochodzi średnio jedno zapytanie na każdy moduł:
- artykuły/system newsów etc. - jedno zapytanie, czasem dwa
- kursy walut - jedno
- losowa fotka - jedno
- tagi - jedno

Czyli około 10-ciu dla prostej strony. Oczywiście wiadomo, że zapytanie a zapytanie to różnica, podobnie jak struktura bazy - można jednym zapytaniem bazę zamulić, więc ilość zapytań nie jest jakimś wyznacznikiem, czasem warto napisać dwa proste zapytania niż jedno bardzo skomplikowane.

Najwięcej zapytań pojawia się wtedy, jeśli użytkownicy wykonują jakąś akcję -wyszukiwanie, edycja etc. - jednak dla zwykłego wyświetlania treści nie powinno być więcej niż 15 zapytań - i to dla serwisu pełną gębą, a nie jakiegoś bloga - tak ja uważam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.