Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php, mysql] Wygaszanie reklam jakiej funckji daty użyc?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
david069
Witam, co byście użyli dla tego właśnie przypadku? Dodajemy jakąś reklamę na stronę i w jednym z pól form ma być ilość dni po jakiej reklama ma się nie wyświetlać. Najlepszą sprawą jest date('d.m.Y, H:i') i varchar ale tutaj oczywiście nie może być ponieważ potrzebujemy sprawdzać czy dzień w którym ma wygasnąć reklama nadszedł. No i druga sprawa przydało by się ORDER BY `...` podczas wyświetlania w panelu także nie wiem czy posortuje od najwcześniejszej do najpóżniejszej daty przy polu typu "DATE" czy może użyć INT i time()? Wpisaną ilość dni pomnożyć razy 60*24 dodać do obecnego i mamy czas kiedy wygaśnie. Wydaje się być najlepsze wyjście ale jak to gigantyczną liczbę przełożyć na to żeby było zrozumiałe dla zwykłego użytwkonika? Jest może jakaś funkcja która z tej postaci przekształci do: 21.02.2009 16:27 ?
kefirek
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html

Najlepiej trzymaj date w polu typu DATE

W linku wyżej masz funkcje znajdziesz tam odejmowanie porównywanie dat itp.
Wszystko co ci potrzebne
david069
A jest jakaś funkcja która która zamieni wartość uzyskaną z time() do tej właśnie postaci: 21.02.2009 16:27
Próbowałem tą SEC_TO_TIME() ale... Fatal error: Call to undefined function sec_to_time()
david069
No dobra niech będzie moja wina że niedoprecyzowane pytanie, więc jeszcze raz smile.gif
A jest jakaś funkcja w php która zamieni wartość uzyskaną z time() do tej właśnie postaci: 21.02.2009 16:27
kefirek
  1. <?php
  2. echo strftime("%d.%m.%Y %H:%M", time());
  3. ?>
david069
Dzięki wielkie! O to właśnie chodziło smile.gif Nie chciało mi się domyślać jak to te funkcje w tym mysql się używa, potrzebna mi była tylko ta operacja. Pole INT i tak funkcja w zupełności rozwiązują to co potrzebuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.