Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SOLVED]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
IGPR
Witam

Nie działają mi includy. Dostaję komunikat że podana lokalizacja nie istnieje. Poniżej zamieszczam więcej szczegółów:

Drzewo Katalogów :
/System/
/Funkcje
/Dodawanie
/Szablony
/Grafika
/Zapytania
/
W szablonach zamieściłem sobie pliczki, które wywoływane są includami. I tak na przykład: Wyświetlając stronę z podkatalogu
/System/Funkcje/Dodawanie/dodaj_xxx.php chcę aby wyświetlił się nagłówek który jest w lokalizacji /Szablony/naglowek.inc.

w takim razie mam w dodaj_xxx.php tak zapisane :
Kod
   include ('Szablony/naglowek.inc');

i w lokalizacji jest taki pliczek, który jest dostępny z przeglądarki : localhost/~system/Szablony/naglowek.inc

niestety jak dam debug w edytorze to dostaję informacje że obiekt nie istnieje.

Kod
<b>Warning</b>:  main(Szablony/naglowek_czlonkowie.inc): failed to open stream: No such file or directory in <b>c:\usr\krasnal\www\system\funkcje\Dodawanie\dodaj_xxx.php</b> on line <b>4</b>

<b>Warning</b>:  main(): Failed opening 'Szablony/naglowek_czlonkowie.inc' for inclusion (include_path='.') in <b>c:\usr\krasnal\www\system\funkcje\Dodawanie\dodaj_xxx.php</b> on line <b>4</b>

Rozumiem, że problem jest z lokalizacja, ponieważ będą już na stronie dodaj_xxx.php nie jestem w katalogu głównym dla localhosta / tylko już w podkatalogu /Funkcje/Dodawanie /

Moje pytanie brzmi w takim razie w jaki sposób mam się odwołać w tym pliku do ścieżki /Szablony/naglowek.inc. ?

Próbowałem na początku dać . jednak nic to nie zmieniło.
Siner
do odwoływania się katalogu niżej należy użyć dwóch kropek czyli w twoim przykładzie najprawdopodobniej będzie to tak wyglądało.
Kod
  include ('../Szablony/naglowek.inc');
IGPR
No niestety to nic nie zmienia. Próbowałem już wcześniej dać .. aby było

Kod
include ('../Szablony/naglowek_czlonkowie.inc');

jednak komunikat zmienia się na :

Kod
<b>Warning</b>:  main(../Szablony/naglowek_czlonkowie.inc): failed to open stream: No such file or directory in <b>c:\usr\krasnal\www\adept_ja\funkcje\dodawanie\dodaj_czlonka.php</b> on line <b>4</b>

<b>Warning</b>:  main(): Failed opening '../Szablony/naglowek_czlonkowie.inc' for inclusion (include_path='.') in <b>c:\usr\krasnal\www\adept_ja\funkcje\dodawanie\dodaj_czlonka.php</b> on line <b>4</b>

zastanawia mnie ostatni komunikat a konkretniej zapis :

Failed opening '../Szablony/naglowek_czlonkowie.inc' for inclusion (include_path='.')

chodzi o to że jestem w katalogu podrzędnym i odwołuję się do pliku w innym katalogu podrzędnym w stosunku do katalogu głównego.
Jak to rozwiązać?
piotrooo89
jeśli jesteś w katalogu Dodawanie i chcesz się odwołać do Szablonu to tak:

1. <?php
  2. include ('../../Szablony/plik.inc');
  3. ?>

// EDIT

literówka
IGPR
Już działa. Bardzo dziękuje za pomoc temat można zamknąć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.