Witam

Tworzę formularz przy pomocy spaw editora następująco:
  1. <div style="margin: auto; width: 800px; margin-bottom: 15px;">
  2. <?php
  3. $spaw = new SpawEditor( 'spaw', $art[ 'tekst_artykulu' ] );
  4. $spaw->hideModeStrip();
  5. $spaw->addToolbars( 'format', 'edit', 'tools', 'style' );
  6. $spaw->show();
  7. ?>
  8. </div>

Prawidłowo jest on wypełniany tekstem pobranym z bazy, jednak problem polega na jego aktualizacji, tzn. do bazy nie przesyłają się nowe wartości tylko te same, które zostały z niej pobrane. Nowe przesyłam następująco:

Kod
<script type="text/javascript">
   $(document).ready(function(){
       $('form').submit(function(){
           $( 'input[name="naglowek"]' ).val() == '' ? $( 'input[name="naglowek"]' ).css( 'background', '#EF9595' ) : $( 'input[name="naglowek"]' ).css( 'background', '#FFFFFF' );
           $( '#spaw' ).val() == '' ? $( '#spaw' ).css( 'background', '#EF9595' ) : $( '#spaw' ).css( 'background', '#FFFFFF' );

$.ajax({
               type: 'POST',
               url: 'ajax/edytuj_artykul.ajax.php',
               data: { 'id': $( 'input[name="id"]' ).val(), 'naglowek': $( 'input[name="naglowek"]' ).val(), 'artykul': $( '#spaw' ).val() },
               success: function( msg ){
                   message( msg.split( '|' ) );
               }
           });
           return false;        
       });
   });
   </script>

Oprócz tego spaw tworzy kod postaci <textarea name="spaw" id="spaw"></textarea> jednak kod który umieściłem wyżej tzn.
Kod
     $( '#spaw' ).val() == '' ? $( '#spaw' ).css( 'background', '#EF9595' ) : $( '#spaw' ).css( 'background', '#FFFFFF' );

nie podświetla mi tego pola czy spowodowane jest to zagnieżdżeniem go w div i jakoś inaczej trzeba się odnieść do tego elementu?