Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]"Krzaki w bazie po zmianie serwera"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qwazarpl
Witam

Proszę o Waszą pomoc.
Potrzebuje na stronce zmienić treść ale zamiast polskich liter mam totalne krzaki np takie:

posiada własne samochody marki Ford Transit, które są przystosowane do dalekich podróży. Posiada także szerokie kontakty z wieloma firmami zajmującymi się przewozem osób z którymi często współpracuj

Baza została przeniesiona na nowy serwer.Czytam czytam i dalej nie wiem co robię źle.
Kodowanie bazy to unicode utf8 ci jest opcja zmiany na unicode pl ale nie zmienia się.

co zrobić żeby "widzieć" polskie znaki w bazie ?
Zmienić kodowanie przeglądarki ?
Cysiaczek
Czy kodowanie pliku i nagłówek meta w sekcji head są ustawione prawidłowo?
W jaki sposób robiłeś import danych do nowej bazy?
Czy na pewno, gdy eksportowałeś ze starej bazy dane, byłeś połączony z kodowaniem utf8?

Przy okazji:
Dodaj odpowiedni tag w tytule, postaraj się też ładniej formułować tematy. np. "Krzaki w bazie po zmianie serwera" - więcej mówi.

Pozdrawiam
qwazarpl
No tak przedszkolak robi błędy przepraszam.

Wyjaśnię od początku.

Bazę danych przenosił kto inny.
Przedtem było wszytko oki.
Dziś mam tak że w przeglądarce litery są oki czyli ą,ę ale jak wejdę do bazy to mam krzaki.
Szczerze przyznam że nie jestem ekspertem w dziedzinie PHP ale dawałem sobie radę.
Teraz przez te krzaki nie mogę poprawić tekstu.
Cysiaczek
Czyli chodzi o edycję rekordów poprzez np. phpMyAdmin.
Kodowanie danych w bazie to co innego niż kodowanie połączenia z bazą.
Baza może mieć dobrze zakodowane dane, stronka może prawidłowo pobierać dane (bo ma prawidłowe połączenie ustawione), ale phpMyAdmin, gdy się logujesz może ustawić latin2 i w tym momencie Ty widzisz krzaczki.

Jakie masz połączenie ustawione w phpMyAdmin?
qwazarpl
Hm i tu jest problem przedszkolaka.
Czy jako połączenie phpAdminem mam rozumieć jako edycję bazy osobnym programem zainstalowanym w kompie ? .

Opiszę jak ja to robię.

Poprzez przeglądarkę Firefox loguję się do bazy danych jako admin.
Wchodzę do bazy,wybieram z listy po lewej stronie np. "tresci" , potem klikam w "przeglądaj" i w symbol "ołówka "
W tym momencie widzę treść która chciałbym poprawić ale z krzaczkami.
Kiedy strona był ana poprzednim serwerze i tekst był z polskimi znakami poprawiałem treść klikałem "wykonaj" i było po robocie.
Teraz nie ruszam tych krzaków bo jak to zrobię to z kolei po otwarciu strony w przeglądarce mam krzaczki.
erix
Cytat
Wchodzę do bazy,wybieram z listy po lewej stronie np. "tresci" , potem klikam w "przeglądaj" i w symbol "ołówka "

Ok, a na stronie startowej masz taką etykietkę, jak "system kodowania znaków dla połączeń MySQL".
qwazarpl
Będzie prościej jak podeprę się zrzutem ekranu.

erix
A przeszukiwałeś forum z hasłami mysql kodowanie? Było już multum takich tematów.

Generalnie - będziesz potrzebował wyczyszczenia konkretnej tabeli, dopisania jednego zapytania do pliku z wyeksportowanymi danymi i ponowny import.

Ale jakie to zapytanie, to poszukaj. winksmiley.jpg
qwazarpl
Dzięki erix

Staram się zawsze szukać rozwiązań za pomocą opcji szukaj ale chyba za cienki jestem w te klocki.
Obawiam się że zamiast poprawić zepsuję stronę.
Ale dziękuje bardzo za dobre chęci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.