Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]left join/right join - o co biega
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ChrisB
witam
bawię się już trochę z mysql i parę razy próbowałem zatrybić o co chodzi z tym ale jak na razie mi się nie udało :/ - czysta abstrakcja to dla mnie jest.

ktoś ma jakiegoś prostego manuala, albo łopatologicznie potrafi wytłumaczyć - jakie to ma w ogóle zastosowanie...
w całym portalu (link z podpisu) nie użyłem tego ani razu - i teraz nie wiem czy to mi coś da czy tylko zbędny bajer (tyle że wszędzie gdzie nie spojrzę - widzę left/right joiny i ni w ząb nie wiem o co w nich biega :/ )

jakakolwiek pomoc poza wyśmiewaniem się mile widziana ^^
ChrisB
dzięki za linki, w jednym z nich myślę że znalazłem satysfakcjonującą mnie odpowiedź:

1. SELECT *
  2. FROM employee INNER JOIN department ON employee.DepartmentID = department.DepartmentID

jest równoznaczne z:
(z którego ja praktycznie wszędzie korzystam )
  1. SELECT *
  2. FROM employee, department
  3. WHERE employee.DepartmentID = department.DepartmentID

a dla pozostałych przykładów raczej zastosowania w normalnych warunkach nie widzę.
nie wiem czemu ale zawsze mnie ten temat zniechęcał jak zaczynałem próbować to pojąć - może właśnie z powodu znikomej użyteczności (ta czekam na powieszenie tongue.gif ) i zdecydowanej orientacji na rozwiązywanie problemów abstrakcyjnych.
erix
Proszę o tag w temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.