Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: form, post, get
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Thuunder
Witam,

Mam formularz z listą pól i przyciskiem do wysłania <input type="button" ...> i ten formularz działa ok.
Tylko potrzebuję dodać jeszcze jeden formularz w środku tego pierwszego obok jednego z pól który by mi wysyłał 2 zmienne do innego skryptu.

Mam dwa pomysły ( możliwe,że żaden nie jest dobry :-))
1. próbowałem zrobić drugi formularz z przyciskiem type="button" onsubmit="document.getElementById('drugi_form').submit();", ale to nie działa bo krzyczy mi,że to pole jest null

2. zrobić link i wysłać te dane metodą get do jakiegoś skryptu php, który zasymuluje posta do strony docelowej (tak jak bym wysyłał dane mając jeden formularz)

Jakby ktoś mógł zerknąć na to powiedzieć mi jak się do tego zabrać
sowiq
Cytat(Thuunder @ 6.03.2009, 10:15:02 ) *
Tylko potrzebuję dodać jeszcze jeden formularz w środku tego pierwszego obok jednego z pól który by mi wysyłał 2 zmienne do innego skryptu.
A możesz powiedzieć co chcesz osiągnąć? Bo założenie, które robisz jest z góry błędne... Tak się po prostu nie robi.

Jeśli chcesz zrobić 'coś', czyli wysłać jakieś zmienne z formularz i np. sprawdzić czy login jest wolny, albo zrobić walidację pola - użyj AJAX'a.
Thuunder
Chcę dodać opcję sprawdzenia czy kod pocztowy jest ok czyli wysłać określone zmienne na stronę poczty i wyświetli mi się lista kodów.
Można wiele rzeczy zrobić ajaxem, ale tego się nie da zrobić, bo ja nie mam możliwości zmieniać wyglądu ich strony :]
sowiq
  1. <form action="/" method="post">
  2. <input id="kod" name="kod">
  3. <a href="#" target="_blank" onclick="return this.href = 'http://www.poczta-polska.pl/kody/index.php?kod=' + document.getElementById('kod').value + '&page=kod'">sprawdz kod</a>
  4. </form>

Wszystko się da smile.gif Jeśli o to Ci chodziło. Jeśli chcesz zrobić to za pomocą PHP - wysyłasz żądanie AJAX do swojego serwera, robisz na nim to, co chcesz i zwracasz wynik działania Twojego 'sprawdzacza'.
Thuunder
Kurcze wcześniej musiałem coś skopać, bo mi GET'em nie chciało przyjąć wartości.

Dzięki winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.