Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Problem z kodowaniem bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
majestiq
Witam,

Miałem stronkę kodowaną w latin2, bazę mysql również - było wszystko ok.

Zaistaniała potrzeba zmiany kodowania na stronie na utf-8.
Po tym zabiegu, wszystkie polskie znaki z bazy wyświetlane na stronie oprócz literi 'ó' były ok (chyba zapisanie binarnie w unikodzie).

Jednak gdy dodaje nowe rekordy, to chociaż w bazie kodowanie jest jak najbardziej ok, to na stronie już przy każdym polskim znaku
jest znak zapytania i wszystko się krzaczy, chociaż na stronie i w bazie jest ustawione kodowanie utf8.

Gdy z menu przeglądarki, zmieniam kodowanie na iso-8859-2 wszstko jest ok, ale czemu, skoro wszędzie jak wspomniałem (na stronie i w baze) kodowanie
ustawone jest utf8.

Bardzo proszę o pomoc, jak to naprawić.
tmgryf
a probowales przed zapytaniem wyslac do bazy danych
query ('SET NAMES latin2');
majestiq
Skrypt pobierający dane, jest że tak powiem niezależny i za bardzo nie mogę go modyfikować.
Poprostu muszę jakoś ustawić odpowiednie kodowanie na poziomie bazy, bo chyba jednak nie jest tak ja trzeba.
Starałem się wszędzie ustawić utf8_general_cl czy jakoś tak...
erix
Ale skrypt musi ustawić system kodowania znaków dla połączenia...

Poszukaj ciut na forum, było już wiele na ten temat.
majestiq
Czyli to coś innego niż nagłówek w którym określa się kodowanie dla danego pliku php/html ?
(skrypt ma w nagłówku utf-8)
Orkan
Widze ze temat sie robi coraz popularniejszy na forum smile.gif
Chyba czas napisac jakis tutor na ten temat.

Pierwsza rzecz o ktorej ludzie zapominaja zmieniajac kodowanie bazy, to fakt ze to co juz jest w bazie nie zostanie zmienione.
Najpierw trzeba zrobic "export", odpalic Gżegżółkę, dopisac odpowiednie CHARSET i teraz dopiero zrobic "import"

Mialem strone ISO-8859-2, baza: latin1 - zmienilem opisanym wyzej sposobem na UTF8 (baza i strona) i mam polskie ogonki bez zadnej ingerencji w kod PHP w stylu SET NAMES...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.