RafaelX
6.03.2009, 19:28:02
znalazłem klasę PHP do obsługo jabbera, lecz albo ona nie za bardzo działa, albo ja nie potrafię jej użyć
http://code.google.com/p/xmpphp/.
Próbowałem testować na localhoście ale nic nie działa,
testowałem na:
user: jabber.tescik
pass: jabbertest
na google.com
w błędzie było ze nie może nawiązać połączenia. Mógłby mi ktoś z tym pomóc, będę bardzo wdzięczny
Przykład użycia masz w skrypcie FlySpray, działa ok.

Ale jeśli chcesz stawiać np. bota dla Jabbera, to lepiej użyj klasy napisanej w Perlu. Nie wiem, z jakiego powodu, ale z XMPPHP bywają problemy ze zrywaniem połączeń...
RafaelX
6.03.2009, 20:07:01
masz na myśli
flysprayEDIT:
Moze jest jakaś inna lepsza klasa PHP do obsługi jabbera? Chodzi mi o zrobieni notyfikacji na komunikator użytkownika, serwery jabber mają kilka transportów wiec można wysyłać wiadomości zarówno na gg jabbera itd.
Tak, właśnie ten skrypt miałem na myśli.
Jeśli chodzi o notyfikację, to ta klasa powinna wystarczyć. Pokaż, jak próbowałeś.
RafaelX
6.03.2009, 20:41:44
<?php
include 'XMPPHP/XMPP.php';
$conn = new XMPPHP_XMPP('talk.google.com', 5222, 'jabber.tescik', 'jabbertest', 'xmpphp', 'gmail.com', $printlog=false, $loglevel=XMPPHP_Log::LEVEL_VERBOSE);
try {
$conn->connect();
$conn->processUntil('session_start');
$conn->presence();
$conn->message('RSone@aqq.eu', 'Wiadomość lllll aaa lllll aaaa');
$conn->disconnect();
} catch(XMPPHP_Exception $e) {
}
?>
i z ich raportowania błedów mam "Auth failed!"
Wszystkie usługi Google wymagają SSL. Nie pamiętam, czy zmiana portu na 5223 wystarczy, ale możesz spróbować. Doczytaj w dokumentacji.
RafaelX
6.03.2009, 21:55:21
klasa z flyspray działa natomiast chyba nici z mojego pomysłu bo nie da sie wysyłac wiadomości na gg myslałem ze przez serwer który ma transport gg jak jabbim.pl czy aqq.eu da sie wysłać wiadomość ale jednak nie :/.
Znasz moze jakiś inny sposób na wykonanie takiej notyfikacji?
A czemu się nie da...? Trzeba chyba tylko dodać nowy kontakt do rostera i go autoryzować.
RafaelX
6.03.2009, 22:06:22
a dokładniej jak to zrobic bo nie bardzo umiem
W dokumentacji przecież wszystko jest.

Po rejestracji transportu (logujesz się na konto przez np. PSI) rejestrujesz transport. Ale większość serwerów udostępnia je tylko dla swoich użytkowników, więc GTalk odpada, bo nie posiada transportu GG z tego, co mi wiadomo. Gdy już zarejestrujesz transport (podajesz nr GG + hasło przy rejestracji; najlepiej jakieś nowe konto), wystarczy dodać nowy kontakt
NR_GG@adres.transportu.pl.
RafaelX
6.03.2009, 22:42:17
własnie tak robiłem. zrobiłem konto na jabbim.pl dodałem moje gg do kontaktów i próbowałem przy uzyciu konta jabbim wysłac wadomosc na moje gg tym skryptem ale nie działa i nie ma tez zadnego błedu :/
Zaloguj się najpierw na konto jakimś komunikatorem, proponuję PSI.
Włącz transport, zaloguj się do niego i spróbuj wysłać wiadomość. Powinno być już potem ok.
RafaelX
6.03.2009, 23:05:25
w tej klasie chyba nie ma mozliwości zrobienia tego, wiec notyfikacji nie zrobie. ale dzieki za wypowidzi
Ale przecież wysyłanie wiadomości na GG jest wtedy realizowane jak na zwykły kontakt Jabberowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.