Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykonanie instrukcji nie wcześniej niż N sekund po innej (nie są bezpośrednio po sobie)?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mołot
Poglądowo:

Instrukcja A
cośtam
cośtam
cośtam
Instrukcja B

I nie mam pojęcia, ile "cośtam" zajmie czasu, ale z drugiej strony nie mogę Instrukcji B odpalić wcześniej, niż $time po A. Prosty sleep mnie nie ratuje, bo jeśli odstęp ma być 10s, a cośtam trwa od 1 do 30, to dodanie 10 na stałe zmarnuje mi w sumie kawał czasu.

Ktoś ma jakiś pomysł, jak to rozsądnie załatwić?
erix
Jeśli instrukcje są w jednym skrypcie, to konieczne jest ustawienie opóźnienia...?

Trochę nie rozumiem tej idei; skoro skrypt wykonuje się strukturalnie (od góry do dołu), to po co jeszcze dodatkowy odstęp po instrukcjach, które się już wykonały?
Mołot
Np (w tej chwili) - potrzebuję pobierać z webserwisa dane. Z tym, że jego admin zastrzegł, że zapytanie nie częściej niż co 5s, bo z drugiej strony tego serwera idzie normalne produkcyjne działanie. Co prawda niby mógłbym to olać, ale jeśli to zrobię, i padnie nam serwer produkcyjny... Cóż, lubię tą robotę winksmiley.jpg

Inna idea - watchdog. pobieranie danych z jakiegoś systemu co N sekund (czy raczej minut), i jeszcze sprawdzanie, czy na pewno przyszły dobre. Trzecia idea - dać bazie danych czas na wszystkie triggery itp, i innym jej userom czas na ich robotę nim zacznie się ją szturmować dalej. Zapewne jeszcze kilka innych by się dało wymyślić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.