Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Fckeditor a tabelki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DR.GhostRider
Witam , mam pytanie czy idzie zmienić w fck możliwość tworzenia tabel .. żeby tworzyły się na divach
wookieb
Cytat(DR.GhostRider @ 13.03.2009, 12:57:26 ) *
Witam , mam pytanie czy idzie zmienić w fck możliwość tworzenia tabel .. żeby tworzyły się na divach

A wyobrażasz sobie maszyna robiącą cegły która rzeczywiście zwraca ci klocki lego w takim samym kształcie?
Dać da się, ktoś to pisał więc można to zmodyfikować jednakże wymaga to spoooro pracy. Ale po co? Kreator tabelek jest do robienia tabelek a nie tabelodivów.

@Pilsener popieram. Swego czasu widziałem rozwiązanie pozwalające namalować na stronie każdy kształt (bez użycia canvas) i jak to działa?
Tak, divy... i to setki
sowiq
Ostatnio zrobiła się wielka moda na omijanie tabelek, nawet kosztem robienia ich na DIV'ach. A ja się pytam co jest w nich złego? Jeżeli używasz ich do tego, do czego je stworzono (czyli np. chcesz zrobić listę produktów + cena + cena sprzed miesiąca + średnia cena), to jest to jak najbardziej poprawne, bo pozwala na czytelne przedstawienie danych.

Ale jeżeli chcesz budować layout/układ tekstu/układ podstrony na tabelkach i ukryć to robiąc psaudo-tabelkowe DIV'y, to Ci odpowiem - nie tędy droga.
Pilsener
I zamiast sieczki tabelkowej powstaje divitis, czyli 100-150 divów na jednej stronie. Niedługo zobaczę pewnie stronę, gdzie jakiś miłośników divów zrobi nawet <div href="" >link</div>, a żeby działało doda JS smile.gif Tworzenie nowoczesnych stron internetowych nie polega na zastępowaniu wszystkiego co się da znacznikiem <div>, tylko używaniem znaczników zgodnie z ich przeznaczeniem, pełnego wykorzystania technologii CSS oraz logicznego, sematycznego i hierarchicznego rozmieszczenia elementów.

A kod HTML generowany przez różne "wisi mi" zawsze będzie sieczką, choćbyś tam 1000 divów wstawił.

Takie tabele na divach to świetny pomysł - a jak później się rozpadają, gdy trzeba np. dodać kolumnę, że już nie wspomnę o autorozmieszczeniu elementów itp. itd.
bmL
Tabelki to tabelki służą do tworzenia ... tabeli i moim zdaniem nie ma nic złego w tabelach na stronie ale tylko tam gdzie rzeczywiście jest to tabela. Divy natomiast służą do tworzenia layoutu strony i tyle.
Nie ma sensu robić czegoś w tym stylu:
  1. <tr>
  2. <td> Tresc </td>
  3. </tr>
  4.  
  5. <tr>
  6. <td> Tresc </td>
  7. </tr>

A edytory typu front page właśnie taką sieczkę robią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.