Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Formularz i zmienne w VALUE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pjamorski
Witam, mam następujący problem. Mam już bazę i wszystko co chciałem osiągnąć, osiągnąłem. Jak wiadomo z czasem kiedy na czymś się pracuje pojawiają się pomysły na ulepszenia. Umieszcze kod poniżej:

CODE
echo "<tr class='wypelniona_tabelka' align='center'><td class='nazwy_pol'>ID</td><td class='nazwy_pol'>imie</td><td class='nazwy_pol'>nazwisko</td><td class='nazwy_pol'>nazwa zakładu</td><td class='nazwy_pol' width='240'>telefon 1</td><td class='nazwy_pol' width='240'>telefon 2</td><td class='nazwy_pol' width='240'>email</td><td class='nazwy_pol'>miejsce</td><td class='nazwy_pol'>aplikacja</td></tr>";
  while($row = mysql_fetch_array($wynik))
  {
  $qwe0[] = $row['id'];
  $qwe1[] = $row['imie'];
  $qwe2[] = $row['nazwisko'];
  $qwe3[] = $row['nazwa_zakladu'];
  $qwe4[] = $row['telefon1'];
  $qwe5[] = $row['telefon2'];
  $qwe6[] = $row['telefon3'];
  $qwe7[] = $row['miejsce'];
  $qwe8[] = $row['aplikacja'];

echo '<tr class="wypelniona_tabelka" align="center"><td ><br>'.$row['id'].'</td> <td >'.$row['imie'].'</td><td >'.$row['nazwisko'].'</td><td>'.$row['nazwa_zakladu'].'</td><td>'.$row['telefon1'].'</td><td>'.$row['telefon2'].'</td><td>'.$row['telefon3'].'</td><td>'.$row['miejsce'].'</td><td>'.$row['aplikacja'].'</td></tr>'.'<td><form action="edytuj1.php" method="POST"> <input type="text" value="'.$row['id'].'"/><input type="text" value="'.$row["imie"].'"/><input type="text" value="'.$row["nazwisko"].'"/><input type="text" value="'.$row["miejsce"].'"/><input type="text" value="'.$row["aplikacja"].'"/><input type="submit" value="edytuj"/></form></td>' ; 
  }
  echo "</table>";
  echo '<br/><br/><br/>';

Teraz trochę wyjasnień. Chcę zrobić edycję dla każdego rekordu który zostanie wyświetlony na ekranie. Jak widać wartości zostały przeniesione do stworzonyh pól tego formularza. Problem jest tego typu, że pole value posiada już wartość. W jaki sposób zapisać każdy value imienia, nazwiska, miejsca, aplikacji do np: jakiś zmiennych żeby potem edytować te rekordy? Edycję już mam, ale chciałbym zrealizować ten sposób.

Próbowałem w pliku edytuj1.php przechwycić je w ten sposób ale nic się nie dzieje, sposób:

CODE

$id = $_POST[$row['id']];
  $imie = $_POST[$row['imie']];
  $nazwisko =$_POST[$row['nazwisko']];
  $miejsce = $_POST[$row['miejsce']];
  $aplikacja = $_POST[$row['aplikacja']]; 

dzieku za wszelką pomoc.
Foxx
Po pierwsze, mógłbyś używać poprawnego bbcode dla php, gdyby nie to kolorowanie na czerwono to nawet bym nie spojrzał smile.gif Po drugie dlaczego nie masz parametru "name" w polach formularza? Pola powinny wyglądać tak:
  1. <input type="text" value="'.$row["imie"].'" name="imie" />

I na koniec: nie rozumiem co chcesz osiągnąć, przecież edycję realizuje się tak, jak to zrobiłeś czyli umieszcza się aktualne value w polu i jeżeli ktoś je zmieni i wyśle formularz to się dane zapisuje w bazie. Wyjaśnij to lepiej (a może Twój problem był związany z brakiem parametru "name"?).

EDIT: tak jak powiedziałem, nie przechwycisz tych danych w pliku edit1.php bo nie nadałeś nazw polom formularza. Gdy to zrobisz to uzyskasz dostęp do nich w pliku edit1.php ten sposób:
  1. <?php
  2. $imie = $_POST['imie'];
  3. echo $_POST['imie']; // albo oczywiście bezpośrednio
  4. ?>
pjamorski
Ale bnia ze mnie, no pewnie, że nic nie mogło się dziać jak nie było tych pól name. Masakra, pochlastam się liściami z kasztanowca. 

dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.