Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Encje a tworzenie tablicy przez explode ze średnikiem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
torbicki65
Witam
Mam taki problem, mam masę tekstu, którą muszę rozbić na tablicę i separatorem jest tutaj średnik ( winksmiley.jpg .
Problem pojawia się jednak, gdy w tekście (który jest podawany przez textarea) pojawia się encja np. – bo wtedy bierze średnik z encji jako separator, a nie ma tak robić. Niestety nie mogę tych encji zlikwidować całkowicie, zależy mi na ich konwersji na postać 'normalną'.
Czy jest jakaś gotowa funkcja, która zadziała jak html_entity_decode ale dla całej tabeli tych znaków (http://webmaster.helion.pl/kurshtml/znaki/znaki.htm)?
pozdrawiam

--

Hmm chyba lepszym sposobem bedzie preg_replace tych srednikow, przed ktorymi nie ma znaków & # 0-9 ..

..

Cholerka no nie mogę wymyśleć, potrafię napisać przypadek dla którego zamienia &#[0-9]{2,4}; na separator - ale dokładnie odwrotnie nie :/
Ktoś poratuje dobrze napisanym wyrażeniem regularnym, które będzie zamieniać każdy średnik na separator, poza średnikiem w encjach (np & # 8 2 1 1 ; - musiałem ze spacjami bo inaczej nie przechodzi.)?
erix
No to zamieniaj na np. $ENCJA(90384) i potem na odwrót. winksmiley.jpg

Zawsze możesz przecież dać html_entity_decode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.