Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][[przekazywanie zmiennych $_POST kilka razy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, stworzyłem odwiedzającemu opcję wyszukiwania "zaawansowanego" na stronie poprzez formularz i pola typu select.
Po wypełnieniu generuje się zapytanie do bazy mysql i wyświetla się lista (10 wierszy) z odpowiednimi informacjami.
Niestety (z pkt widzenia odwiedzającego na szczęście smile.gif ) jest o wiele więcej informacji. Chcę stworzyć stronicowanie jednak nie wiem jak dalej przekazać metodą np. POST kolejne zmienne które są potrzebne do zbudowania zapytania.

próbowałem ukryć formularz następująco

Kod
echo '<form method="POST">';
echo '<input type="hidden" name="szukaj" value="szukaj">';
echo '<input type="hidden" name="skad" value="' . $_POST['skad'] . '">';
echo '<input type="hidden" name="dokad" value="' . $_POST['dokad'] . '">';
echo '</form>';

Czy taka metoda ma prawo działać? ;]
Jeśli nie to co poradzicie? (byle nie $_GET).

Dziękuję
k_@_m_i_l
Zapamiętuj te kryteria w tablicy $_SESSION i wczytuj je przy kolejnych stronach do zapytania poprzez :
  1. <?php
  2. $kryteria1 = $_SESSION['kryteria1'];
  3. $start = intval($_GET['start']);
  4. // itp
  5. $wynik = SELECT * FROM tabela WHERE kryterium1 = $kryteria1 LIMIT $start,10";
  6. ?>

przy czym $start to numer wyświetlanej strony,z parametru odnośnika,który jest tworzony wg wzoru :
  1. <a href="strona.php?start=1">Strona 1</a>
  2. <a href="strona.php?start=2">Strona 2</a>
itp winksmiley.jpg
Foxx
Możesz użyć sesji albo sposobu z type="hidden" ale niezupełnie dokładnie tak jak pokazałeś w przykładzie (formularz jest błędnie zbudowany). Nie ukrywasz całego formularza, tylko niektóre pola mają atrybut "hidden" - przekazują wartość ale nie są widoczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.