Witam, zakładam ten temat gdyż na tematyce związanej z php znam się słabo. Z reguły pracuję jako grafik komputerowy. Niemniej chciałbym nieco zmodyfikować galerię zdjęć której używam. Problem w niej leży w tej materii,iż samemu muszę tworzyć miniatury co czasem jest irytujące. Galeria ta jest dynamiczna ( jak wspominałem stworzona we flashu ) i korzysta z pliku xml z którego wyciąga informacje i tak tworzy się cala galeria. Przygotowałem sobie wstępny plan dzialania ^^ wygląda on tak:
LINK

Logiczne wszysko ale opisze żeby nie było wątpliwości.
Mam sobie formularz ( zwykły html wystarczy chyba prawda? ) no i wrzucam te fotki w pełnych wymiarach ( będą one ważyły maks 500kb każde ). Fotki te po uploadzie lądują w katalogu img, zaś w katalogu thumbs tworzone są automatycznie miniatury o rozmiarze powiedzmy 100px x 100px. Dodatkowo nadpisywany jest plik xml który ma taką strukturę:
  1.  <?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
  2. - <GALLERY COLUMNS="3" XPOSITION="30" YPOSITION="30" WIDTH="100" HEIGHT="100">
  3.  <IMAGE FULL="img/image1.jpg" THUMB="thumbs/thumb1.jpg" />
  4.  <IMAGE FULL="img/image2.jpg" THUMB="thumbs/thumb2.jpg" />
  5.  </GALLERY>

i chcę by właśnie tak to działało. Chciałem prosić o rady jakby to rozpocząć pisać. Jakieś tam ogólne,wstępne wiadomości z php mam. Do miniaturek użyć chyba najlepiej klasy resizeImage prawda?