Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wozniak
Witam mam strona opierajacą sie o silnik php-nuke i zrobiłem cała www na kompie i pozniej wrzuciłem mysqla i pliki na serwer i wszytko co jest wczytywane z mysqla nie posiada polskich znakow a jak było na kompie to miało. Co zrobic zeby znaki były?
[fisher]
a jakiego kodowania (Content-type) uzywasz ?
wozniak
ISO-8859-2 a kurde jak wrzuciłen na serwer to juz lipa:(
enceladus
Co to znaczy wrzuciłem Mysql-a na serwer questionmark.gif jak to zrobiłeś ? dumpa bazy ? Na serwerze jest laitin2 dostępny questionmark.gif? Ponawiam prośbę o dokładne opisywanie problemów snitch.gif
wozniak
No to tak:
- Zrobiłem cała strone na php-nuke 7.1 (na localhoscie)
- Wszedłem w phpmyadmin i wyeksportowałem cała baze do pliku
- Nastepnie zzgrałem wszytsko na serwer i właczłem phpmyadmin na serwerku i wrzuciłem do bazey ten plik i wszystko działa tylko nie ma polskich znaków

[php-nuke 7.1 ; Krasnal_serv]
mpps
na głównej stronie phpMyAdmin-a masz combo pt. Language, gdzie możesz wybrać odpowiednią stronę kodową znaków. Sęk w tym, że w domyślnym ustawieniu masz do wyboru tylko ...-utf-8.
Ja też szukam rozwiązania, jak można "podłączyć" do tego combo możliwość wyboru wyświetlania polskich znaków w iso-8859-2. Możliwość taka istnieje, ponieważ w katalogu "lang" występuje plik pt. "polish-iso-8859-2.inc.php".
Wydaje mi się, że to jest problemem.
Taka sama historia jest przy kodowaniu tabel i komórek tabel oraz przy "Systemie porównań dla połączenia MySQL" na głównej stronie phpMyAdmin-a.

Może ktoś bardziej doświadczony pomoże...
klakons
no wlasnie, bardzo mnie ciekawi rozwiazanie tego problemu. Na przyklad ja posiadam baze danych stworzona w mysql 4.0 i wykonalem jej zrzut. po wczytaniu bazy do mysql 4.1 posypaly sie wsyztskie polskie znaki. moze ktos z was spotkal sie z tym problemem i jakos go rozwiazal. podobna sytuacja ma miejsce przy eksporcie mysql 4.1 do mysql 4.0 lub niznsze. kto wie jakie strony kodowe ustawiac zeby bylo ok? na mysq4.1 mam ustawione latin2, a na mysql 4.0 mam utf8.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.