Jestem bardzo zielony z mysql'a, nie za bardzo wiem jak robi się relacje i jak się je obsługuje z PHP(?)... zawsze jakoś sobie radziłem bez relacji ale teraz by mi się przydało jednak z tego skorzystać ;]
Mam dwie tabelki. w jednej mam 'kategorie' ( id_kategorii, nazwa_kategorii ) a w drugiej 'rzeczy', które są przydzielane do kategorii z tabelki 'kategorie' (id_rzeczy, kategoria, nazwa_rzeczy)
i teraz chciałbym, żeby kategorie w tabeli 'rzeczy' nie były wpisywane na sztywno tylko pobierane z tabeli 'kategorie' ... hmm nie wiem czy to dobrze piszę , opowiem jak to robie w PHP:
jak dodaję rzecz przez wypełnianie formularza to jest między innymi pole SELECT, w którym są nazwy kategorii. Teraz mam tak ze po wysłaniu takiego formularza do tabeli 'rzeczy' dodaje się rekord z "na sztywno" wpisaną nazwą kategorii. W takim przypadku jeśli zmienię nazwę kategorii to w rzeczach dodanych przed tą zmianą nazwa będzie oczywiście stara a chciałbym żeby się to dynamicznie zmieniało. jak rozumiem załatwi to ta "relacja" tyle że właśnie nie wiem jak to zrobić żeby hulało:)