Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty
Forum PHP.pl > Inne > Książki
Stron: 1, 2
kwiateusz
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty

@helion

Książka polecana przez wszystkich dla początkujących, nie wiesz od czego zaczać to to jest jeden z lepszych wyborów smile.gif
cojack
Mam tą książkę kupiłem ją jak zaczynałem się uczyć php, dużo mnie nauczyła, ale duo później przez to miałem problemów. Bo wprowadza złe nawyki, a autor nie raz się myli w książce... Dobra na start i nic więcej.
worulo
Też się z niej uczę i jestem raczej zadowolony. Powiedz o jakich złych nawykach mówisz? Żebym uważał smile.gif
cojack
mieszanie php z html
230005
No i przez całą książkę autorzy piszą, że programowanie proceduralne jest złe i boleją nad tym że jeszcze tak wielu programistów nie używa obiektówki, po czym sami tego nie robią. Przez tą ich hipokryzję przez parę rozdziałów miałem mętlik w głowie tongue.gif. A książka sama w sobie jest dobra i pieniądze na nią wydane, będą dobrą inwestycją.
gcdreak
Na początek to dobra książka, ale do ok. połowy swojej objętości.
Jeśli dojdziecie do etapy tworzenia projektów to lepiej poprzeglądajcie fora i inne źródła w necie.
moons
Ja tą książkę mam już od dawna i jest naprawdę przydatna w nauce php. Kilka razy udało się wyjść z tarapatów. Wg mnie lektura obowiązkowa.
kazaa9
To jest chyba najlepsza rzecz, jaką kiedykolwiek człowiek napisał. Błędy może i są, "złe nawyki" w postaci mieszania PHP i HTML może i są, ale:
1. w każdej książce błędy się zdarzają,
2. oddzielanie widoku od logiki, to już raczej sprawa dla bardziej zaawansowanych (mimo, że nietrudna), a ta książka jest bardziej skierowana dla osób raczkujących w temacie (w którymś miejscu jest wzmianka o Smarty).

Z całego serca polecam każdemu, kto chciałby zacząć kodować w PHP.
patryczakowy
Cytat(gcdreak @ 15.06.2009, 20:32:53 ) *
Na początek to dobra książka, ale do ok. połowy swojej objętości.
Jeśli dojdziecie do etapy tworzenia projektów to lepiej poprzeglądajcie fora i inne źródła w necie.

Popieram wypowiedź kolegi projekty z tej książki najlepiej wyrwać by złych nawyków nie wchłonąć bo to naprawdę jest łatwo jak teraz wracam do stron które robiłem na podstawie tej książki to się czasami za głowę łapię ale chyba każdy przez to musi przejść na początku
blooregard
Przyłączam się do powyższych wypowiedzi odnośnie projektów z tej książki (po kilkuletniej praktyce), ale fakt pozostaje faktem - to od niej zacząłem "poważną" przygodę z PHP i MySQL i mam do niej sentyment.
kwiateusz
Dziś znów promocja 30% taniej ta książka na helionie smile.gif jeśli ktoś chciałby zakupić
pyro
Cytat(kwiateusz @ 10.07.2009, 02:29:18 ) *
Dziś znów promocja 30% taniej ta książka na helionie smile.gif jeśli ktoś chciałby zakupić

A ja proponuję wstrzymać się zakupem do września ;]

Dlaczego? http://helion.pl/ksiazki/phmsv4.htm
gcdreak
Z przyjemnością bym to:
Rozdział 34. Tworzenie aplikacji Web 2.0 z wykorzystaniem technologii Ajax
przeglądnął
kwiateusz
zapewne xajax, no ciekawie brzmi ta ksiazka smile.gif kurde a ja mam jeszcze wydanie 2 czuje sie nie na czasie sad.gif
skowron-line
Cytat(pyro @ 10.07.2009, 11:01:33 ) *
A ja proponuję wstrzymać się zakupem do września ;]

Dlaczego? http://helion.pl/ksiazki/phmsv4.htm

No zapowiada się całkiem ciekawie, sporo rzeczy doszło więc teraz to napewno będzie pozycja obowiązkowa każdego początkującego programisty.

@UP
Ja mam 2 i 3 smile.gif.
pyro
Cytat(gcdreak @ 10.07.2009, 14:55:13 ) *
Z przyjemnością bym to:
Rozdział 34. Tworzenie aplikacji Web 2.0 z wykorzystaniem technologii Ajax
przeglądnął

@gcdreak, to Ty bardziej powinieneś zajrzeć do książek poświęconych AJAX`owi winksmiley.jpg

// edit

a ja 3 hairysmiley.png
Pyciak
O.o wydanie czwarte?

Czyli jednak wstrzymuje się z zakupem smile.gif
Sporo zmian się szykuje, ciekawe jak to wyjdzie w praniu smile.gif
Poju
Jakbyście mieli określić, jaki poziom informacji merytorycznych oferuja ta ksiązka ? Chodzi mi o aktualne wydanie III.
kujin
Poziom merytoryczny jest niestety niski. Książka opisuje podejście do programowania w PHP z czasów, gdy ten język był prostszym zamiennikiem Perla. Nagminne jest mieszanie strukturalnego kodu PHP z HTML, bezmyślne tworzenie rozwiązań trudnych w utrzymaniu. Brak takiego podejścia do problemów, które polega na zastanowieniu się nad istotą problemu, podzielenie problemu na mniejsze, wykazanie zależności i znalezienie najefektywniejszego podejścia. Nie stosowanie technik programowania obiektowego można wybaczyć, co prawda znajduje się tam jeden rozdział na ten temat, ale z niego kompletnie nic nie wynika, ale złe podejście do rozwiązywanie problemów już nie (pisząc strukturalny kod też można oddzielić część logiki biznesowej od widoku, też można pisać prosty do utrzymania kod, chociaż jest to trudniejsze - da się!).

Książka nie opisuje tego co jest obecnie najbardziej istotne, tj. stosowania podstawowych wzorców projektowych (nie ma nawet słowa na temat MVC, nawet w wersji model+controler jako infrastruktury), odpowiedniego podejścia obiektowego, zagadnień odpowiedniego planowania pracy (od strony technologicznej ale także każdej innej). Studium przypadku to kod niskiej na obecne standardy jakości, który zostałby w obecnych czasach jak najszybciej wymieniony. Już nawet w firmach, które budują rozwiązania o dużym stopniu ryzyka, a zatem nieco przestarzałe technologiczne (nowe technologie są zbyt nowe i niebezpieczne do wdrożenia), stosują techniki o klasę nowsze niż to co proponują Thomson i Welling.

Zwiedziony dobrymi opiniami kupiłem tę książkę kilka lat temu w nadziei, że nauczy mnie odpowiedniego sposobu programowania. Niestety bardzo się zawiodłem i później straciłem bardzo dużo czasu na oduczenie się złych nawyków. Książka oczywiście jest dobra dla hobbystów, którzy od czasu do czasu chcą stworzyć prostą stronę dla przyjaciół i dla siebie, wspartą "dynamicznym" generowaniem treści ze strony PHP, nie nadaje się natomiast dla programistów, bo czas włożony w przeczytanie książki i oduczenie się nieprzystających do rzeczywistości technik jest dłuższy niż wzięcie się za coś mniej archaicznego, a bardziej ambitnego!
kamiz
Uczę się z niej. Na razie przeczytałem rozdział 2 smile.gif
230005
Cytat
nie nadaje się natomiast dla programistów, bo czas włożony w przeczytanie książki i oduczenie się nieprzystających do rzeczywistości technik jest dłuższy niż wzięcie się za coś mniej archaicznego, a bardziej ambitnego!

Cóż, ja tam nie pamiętam żeby się czegoś oduczał po przeczytaniu tej książki. Po jej lekturze myślałem, że tak się koduje, jak kupiłem php5 zaawansowane programowanie, odkryłem że jednak nie smile.gif i zacząłem to robić zgodnie ze standardami. Książka jest dobra dla początkujących, bo uczy co i jak, a po bardziej zaawansowaną naukę trzeba sięgnąć gdzie indziej. Pokaż mi książkę, która pokrywa tak wiele zagadnień, a nie uczy podobnych złych nawyków jak ta. Jest dobra w swojej klasie - i tyle. I wcale nie jest dobra tylko dla hobbystów - jest ok dla każdego kto zaczyna swoją przygodę z php.
kaneda
Witam wszystkich,
proszę o pomoc, w najbliższej przyszłości chciałbym stworzyć stronkę w necie z filmikami online itp. ogólnie rozrywka, obecnie ćwiczę się w HTML'u zamierzam jeszcze ruszyć CSS'a (jakieś kursy znalezione na necie za free). Planuję zakup książki i teraz pytanie co mam kupić? Rozumiem, że w przyszłości na pewno przyda mi się znajomość PHP oraz SQL'a, do czego w ogóle jest potrzebny SQL, czy mam się uczyć SQL'a czy może MySQL?

Może coś z tego:

PHP6 i MySQL 5. Dynamiczne strony WWW. Szybki start

PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie

PHP i MySQL. Wprowadzenie. Wydanie II

A może coś innego??

W sumie przydałyby mi się jakieś ćwiczenia (też chyba)...

Pozdrawiam (sorry za powtarzanie się, ale jutro już chcę coś kupić)
Berg
Cytat(kaneda @ 23.09.2009, 20:03:43 ) *
Witam wszystkich,
proszę o pomoc, w najbliższej przyszłości chciałbym stworzyć stronkę w necie z filmikami online itp. ogólnie rozrywka, obecnie ćwiczę się w HTML'u zamierzam jeszcze ruszyć CSS'a (jakieś kursy znalezione na necie za free). Planuję zakup książki i teraz pytanie co mam kupić? Rozumiem, że w przyszłości na pewno przyda mi się znajomość PHP oraz SQL'a, do czego w ogóle jest potrzebny SQL, czy mam się uczyć SQL'a czy może MySQL?

Po co dublujesz posty? Jeden z pewnością wystarcza...
Ja osobiście uczyłem się z Vademecum profesjonalisty i nie narzekam. Oczywiście sama książka to nie wszystko, potrzeba do tego manuala i sporo googlowania.
PS: Sprawdź czym jest SQL a czym jest MYSQL zamiast zadasz pytanie czego się uczyć tongue.gif
MateuszS
Vademecum jest dobre ale do dzialu z Obiektowym. Obiektowy jest tam tak slabo wytlumaczony ze praktycznie mogli by go tam nawet nie dawac. Nie da sie nic zrozumiec. Pisano ten dzial chyba dla tych ktorzy znaja OOP a chca tylko sobie przypomniec. Poza tym duzo bledow (nie trzymanie sie standardow)
vokiel
Widzę, że prawie każdy ma tu jakieś doświadczenia z tą książką smile.gif Jedni bardziej pozytywne, inni mniej.

Ja mam raczej pozytywne, w moim wydaniu, to był punkt startu. Wg mnie dobrym określeniem do tej książki byłoby "rozwinięcia manuala". Takie książki są dobre na start, dają obszerny przegląd możliwości języka, wszystko od początku, dokładnie. Jak się przeczyta taką książkę od deski do deski, to później w trakcie programowania, nawet gdy się nie pamięta nazw wszystkich funkcji gdzieś tam w głowie świta, że coś takiego było, wystarczy tylko to odnaleźć. Rzadziej się wynajduje koło na nowo winksmiley.jpg
cyngiel
Też uczyłem się z tej książki i zdecydowanie mogę polecić wszystkim początkującym w tematyce PHP, dużo lepsza niż jakikolwiek kurs internetowy
mackowiak
no wlasnie.mam wydanie III. sytuacja u mnie jest troche skomplikowana, bo zabieralem sie za studia IT troche na raty, ale jednak w koncu zdecydowalem, ze pojde w tym kierunku.wobec tego chcialbym profesjonalnie podejsc do problemu projektowania serwisow internetowych i wyzbyc sie bledow w strukturze kodu.skoro bardziej doswiadczeni czlonkowie forum tak po tej ksiazce "jada" -a jednoczesnie pisza , ze trudno bez niej zaczac.mam rowniez php5 marcina lisa oraz te
http://helion.pl/ksiazki/phappo.htm ksiazke.nie bardzo mam czas zeby googlac codziennie bo niestety mam powalona prace i szukam jak najszybszej sciezki zapoznania sie ze standardami jak i nauki profesjonalnego programowania obiektowego (na uniwerku zanim przerwalem studia troche nas meczyli z asp.net i vb , ale poziom na zaocznych w uk byl zaden sad.gif a do tego o obiektowym to mowy nie bylo).
szczerze mowiac jestem w kropce :/

EDIT:
no wlasnie przejrzalem rowniez watek o kursach online , ale nie do konca wiem od ktorego ewentualnie zaczac.chcialbym jak juz wspomnialem wczesniej ja najszybciej wejsc na sciezke dobrego, profesjonalnego projektowania.
pozdrawiam
skowron-line
Dla wszystkich zainteresowanych 4 wydaniem tej książki dziś ( 16.11.2009 ) jest promocja 30% http://helion.pl/ksiazki/phmsv4.htm
ShadowD
Posiadam wydanie III, może ktoś jest w stanie podać mi różnice między tymi dwoma wydaniami?
ewaslawek5
Ja posiadam wydanie drugie i widzę że od trzeciego różni się paroma poprawionymi tematami. W drugiej np. była literówka w połączeniu z bazą MySQL, przysporzyło mi to trochę problemów, mimo wszystko cenię tą książkę i uważam ją za lekturę obowiązkową...
emtiej
Książka dobra jak na początek, bardzo mało o programowaniu obiektowym, wszystkie przykłady bazują praktycznie na funkcjach, tylko forum jest tworzone przez autora w języku obiektowym, na CD wszystkie przykłady, błędy są gdzie niegdzie w kodach, dużo się z niej nauczyłem, mam jeszczę tajniki programowania PHP5 i właśnie zaczynam ją czytać.
rafalw
imho ksiazka ideelanie tlumaczy podstawy php, deklaracje funkcji, tablic, pentli itp itd. Swietnie sie czyta ale do polowy, te przyklady z drugiej polowy ksiazki mozna sobei odpuscic winksmiley.jpg
Groszek_6
Posiadam tą książkę stosunkowo niedługo i już mam pewne problemy wstydnis.gif
Chodzi oczywiście o 'Vademecum Profesjonalisty'.
Kody przepisane żywcem z książki nie chcą się kompilować, nawet te z dołączonej płyty nie działają worriedsmiley.gif

Pozdrawiam
-=Peter=-
Nie dziwne, że nie chcą się kompilować, bo php jest językiem interpretowanym, a nie kompilowanym.

A tak pozatym: błędy w listingach są w niemalże każdej książce, nie chodzi o to aby przepisać czy skopiować kod z listingu, jak zawiera on błędy to czytelnik zacznie bardziej myśleć i analizować, co mu wyjdzie tylko na dobre smile.gif
Groszek_6
Cytat(-=Peter=- @ 3.01.2010, 19:09:52 ) *
Nie dziwne, że nie chcą się kompilować, bo php jest językiem interpretowanym, a nie kompilowanym.

Fakt, mój błąd, przyzwyczajenia ze szkoły wstydnis.gif
A co do błędów - jest ich pare i tu przyznam rację, że doszukiwanie się ich wychodzi na dobre.
Ogólnie książka bardzo obszerna i treściwa.

Pozdrawiam
phpion
A tak pozatym: błędy w listingach są w niemalże każdej książce, nie chodzi o to aby przepisać czy skopiować kod z listingu, jak zawiera on błędy to czytelnik zacznie bardziej myśleć i analizować, co mu wyjdzie tylko na dobre smile.gif

Dość odważna teoria. To tak jakbyś kupił samochód, który okazałby się uszkodzony - cieszyłbyś się, że możesz sobie przy nim pogrzebać i nauczyć się nieco mechaniki pojazdowej?
mike
Jak czytam takie głupoty to przypomina mi się kabaret Tey.
Jeśli w traktorze jedno koło jest zepsute, to trzeba mówić, że aż trzy są dobre.
-=Peter=-
Cytat(phpion @ 4.01.2010, 08:21:36 ) *
Dość odważna teoria. To tak jakbyś kupił samochód, który okazałby się uszkodzony - cieszyłbyś się, że możesz sobie przy nim pogrzebać i nauczyć się nieco mechaniki pojazdowej?

Nie, bo kupując samochód mam inny cel niż naukę mechaniki pojazdowej - więc Twój przykład jest nietrafny. W przypadku nabycia książki, cel to nauczenie się danego języka/technologii (chyba że kupujesz dla samego czytania i uruchomienia przykładów), który można osiągnąć m. in. poprzez odpowiednie studiowanie listingów. Jeśli wiemy, że niektóre listingi mają błędy, to nijako zmuszeni jesteśmy do większej analizy każdego przykładowego kodu i musimy dać więcej od siebie. Przeczytałem trochę książek o programowaniu i nigdy nie miałem wielkich problemów z tym, że dany listing jest błędny lub niekompletny.

Ale nie odbierajcie tego tak, że wg mnie im więcej błędów w listingach tym lepiej, bo to przegięcie w drugą stronę. Moim zdaniem umiarkowana liczba błędów w przykładach nie przeszkadza w "procesie" nauki, chociaż niekiedy powoduje mniejsze lub większe sfrustrowanie tongue.gif

PS. oczywiście to jest tylko moje subiektywne odczucie.

Koniec offtopicu z mojej strony smile.gif
phpion
No to odbiję piłeczkę: kupujesz książkę do nauki języka angielskiego i masz tam zdanie "I am do my homework now". Ucieszysz się "o ale fajnie, mogę sobie poprawić błędy, muszę być czujny!"? Przecież kupiłeś ją by się nauczyć języka więc wyłapywanie błędów powinno Cię radować.
Groszek_6
No to widzę, że koledzy szalejecie cool.gif
Ogólnie jakiś strasznych błędów to tam jeszcze nie znalazłem, wszystko jest dla ludzi i robione przez ludzi.
Z resztą prawa do pomyłek są zastrzeżone wstydnis.gif

A tak do tematu:
Według opinii innych czytelników, nie tylko z tego forum, książka jest na prawdę warta zachodu, więc polecam.
i guitar.gif

Pozdrowienia
-=Peter=-
Cytat(phpion @ 4.01.2010, 14:21:09 ) *
No to odbiję piłeczkę: kupujesz książkę do nauki języka angielskiego i masz tam zdanie "I am do my homework now". Ucieszysz się "o ale fajnie, mogę sobie poprawić błędy, muszę być czujny!"? Przecież kupiłeś ją by się nauczyć języka więc wyłapywanie błędów powinno Cię radować.

Masz rację w tym przypadku, ale nadal ten przykład nie jest w 100% trafiony.

Błędy w listingach można w prosty sposób wychwycić samemu, bo albo program będzie źle działał (błąd logiczny) i to zauważysz, albo kod się nie skompiluje / nie przejdzie przez parser (np. błąd składniowy). Gdy dojdziesz do tego, że coś jest nie tak, to będziesz analizował ten kod linijka po linijce, jakby było wszystko ok to nie był byś do tego zmuszony. Nie myl pojęć, ja nie mówię że dobrym zjawiskiem są błędy w treści książki (nie w listingach), jedynie mówię że umiarkowana liczba błędów w listingach nie jest czymś złym, a w niektórych przypadkach może to wyjść na dobre czytającemu. Nie mówię też (tak sobie coś ubzdurałeś), że sprawia mi przyjemność jeśli czytam zabugowany listing.

Błędów gramatycznych w książce do nauki języka obcego nie jesteś w stanie wykryć, bo nie masz takiej wiedzy, ani narzędzia które by to umożliwiało. Co innego jeśli chodzi o język programowania.
phpion
Cytat(-=Peter=- @ 4.01.2010, 14:44:12 ) *
mówię że umiarkowana liczba błędów w listingach nie jest czymś złym, a w niektórych przypadkach może to wyjść na dobre czytającemu

Nadal się nie zgodzę. Przykład:
  1. if ($zmienna = 1) {
  2. // ...
  3. }

Jako początkujący będziesz w stanie wychwycić ten błąd? Pewnie "tak" bo napisałeś, że z wyłapaniem błędów logicznych nie będzie problemu bo program nie będzie działał źle. Ameryki nie odkryłeś: jeżeli program działa źle to na pewno jest w nim jakiś błąd.

Po co tak ciągnę ten temat? Ponieważ uważam, że jakiekolwiek błędy w książkach należy eliminować. Czytający książki chce się czegoś nauczyć - jak ma to robić natrafiając co jakiś czas na bugi? W takiej sytuacji lepiej odpalić forum i przeglądać zakładane tematy z problemami - w większości z nich chodzi o duperelki typu literówki.
-=Peter=-
Ja nie uważam, że błędy w książkach mają być, bo pomagają w nauce. Jestem realistą, ciężko wyeliminować wszystkie błędy z obszernej książki. Oczywistym jest, że idealną sytuacją jest to, że w żadnej książce nie ma ani jednego błędu winksmiley.jpg

Ja do dzisiaj pamiętam, jak znalazłem jednego buga w książce "php5 zaawansowane programowanie" (zresztą zgłosiłem go do erraty) i takiego błędu co popełnił autor / tłumacz ja już nie popełnię. Jakby nie ten błąd, to by mogło być inaczej (chodzi o metody interfejsu Iterator, w książce zamiast valid() używano hasMore(), czy jakoś tak).

PS. W pierwszym moim poście faktycznie trochę się zagalopowałem, zamiast słowa "tylko" powinienem użyć bardziej łagodne słowo w tym kontekście winksmiley.jpg
mike
Cytat(-=Peter=- @ 4.01.2010, 14:44:12 ) *
Błędów gramatycznych w książce do nauki języka obcego nie jesteś w stanie wykryć, bo nie masz takiej wiedzy, ani narzędzia które by to umożliwiało. Co innego jeśli chodzi o język programowania.
A jaka jest różnica?
Przecież, czytając książkę do nauki języka programowania, którego nie znasz też nie jesteś w stanie zweryfikować łatwo błędu.
kupilemsobieksiazke
Ja pierwszą część książki już przerobiłem (stosowanie php), mam pytanie do tych bardziej doświadczonych, którzy pisali o złych nawykach... Jakie to są te złe nawyki i czego należy unikać? Może będzie lepiej jak od razu będę wiedział co i jak.
Spawnm
Przypominam że jest to temat dotyczący książki "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty" Tak więc proszę dyskutować na jej temat.
lepe[k]`
Ja osobiście miałem zaszczyt sobie kupić ową książkę, lecz jeszcze nawet nie zacząłem jej czytać. Naukę przewiduję na ferie, bo teraz po prostu nie ma czasu.
unikat_
jak dla mnie książka rzeczywiście najlepsza ale na początek, daje w miarę dużą wiedzę dzięki której ze spokojem można brać się za bardziej skomplikowane projekty, rozwiązania winksmiley.jpg Wady tej książki to na pewno brak własnych ćwiczeń i brak rozszerzonej wiedzy. Ale książka wypełnia swoje zadanie: nauczenie podstaw php. Jeszcze jedna mała uwaga - nie da się tej książki przeczytać przez ferie - jeżeli chcesz mieć solidne podstawy to długie miesiące przed tobą z vademecum.
Mav
Zakupiłem tą książkę na święta, a dokładniej wydanie 3 i jest świetna. Uczę się z niej, podstawy PHP są dobrze opisane, każda nowa strona, daje nową wiedze z zakresu PHP, polecam tą książkę osobą, które nie miały okazji uczyć się PHP, są tutaj podstawy, jak i rzeczy dla zaawansowanych użytkowników PHP'eka.
menTis
Kupilem przez neta wydanie trzecie i jest blad - Cytuje:
  1. <form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
  2. <table border=0>

A nie powinno być?
  1. <form action="przetworzzamowienie.php" method="post">
  2. <table border="0">
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.