Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Formularz interaktywny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
powker1
Witam

Tytuł może średnio trafiony ale zabrakło mi słów i nie wiedziałem jak w kilku słowach temat opsać tongue.gif .

Chodzi mi o stworzenie skryptu który ma umożliwiać wyświetlanie dodatkowego fragmentu formularza po zaznaczeniu np pola checkboxa.

Przykład. Jest formularz z danymi osobowymi i pod polami na adres jest checkbox "Inny adres korespondencyjny" i po zaznaczeniu go bez przeładowania strony pojawia się dodatkowe pole tekstowe na dodatkowy adres. Lub np jest lista rozwijana z jakimiś opcjami gdzie ostatnia opcja to pole "inne" i po wybraniu jej pojawia się dodatkowe pole np typu text.

Powiem szczerze że nie wiem jak się do tego zabrać i w jakiej technologi to stworzyć. O ile w PHP powoli sobie radzę to JS i większość innych języków skryptowych jest mi obcych.

Gdyby ktoś mnie pokierował jaki się do tematu zabrać był bym niezwykle wdzięczny ^^
Spawnm
nadaj id inputowi który ma być sprawdzany(nie pusty->wywołaj ukryty input)
potem sprawdzaj czy nie pusty przez
document.getElementById
jeśli nie pusty innerHTML z dopisaniem dodatkowego , albo dajesz div z css hidden i jak input nie pusty ustawiasz div widoczny .
kamil4u
A jeszcze lepiej to poczytać o DOM i stworzyć element dynamicznie(to nie to samo rozwiązanie co z innerHTML):
Kod
funkcja x(zmienna){
jeśli(zmienna){
  twórz element w drzewie DOM
} else {
  usuń element z drzewa DOM
}
}

//HTML:
<input .... onChange="x(this.chceked);">

Potrzebne funkcje:
- removeChild
- createElement
- appendChild

I linki:
- google.pl
- https://developer.mozilla.org/ <-- gdzie szukasz znaczenia tych funkcji(najłatwiej przez Google)
powker1
Dzięki wielkie za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.