Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ połączenie ] strona www + forum
Forum PHP.pl > Forum > PHP
haaz
Jestem posiadaczem strony www. Z php korzystam jeśli muszę, bo trudno mi go ogarnąć. Głównie używam funkcji " include " by m.in tworzyć dynamiczne menu. Do tego uczę się teraz używać mysqL. Nawet mi to zaczyna wychodzić.

Ostatnio wpadłem na pomysł by dodać do mojej strony forum dyskusyjne [ invision power board ].

Instalacja przebiegła pomyślnie. Utworzyłem oddzielną bazę dla forum by nie doszło do jakiś błędów.

I teraz zaczynają się schody. Jest to zagadnienie z którym się nie spotkałem na internecie, a poszukuję rozwiązania już dosyć długo. No niestety nie znalazłem to też specjalnie utworzyłem konto na tym forum i mam nadzieję, że wymiatacze w php mi coś tam doradzą.

Opis problemu:

Chcę wyświetlić forum jakby pod moim menu strony. Żeby nie było tak, że po naciśnięciu odnośnika " forum " ładuje mi index forum, tylko, żeby ten index był ładowany pod menu.

Próbowałem już paru rozwiązań.

1) Najpierw spróbowałem oczywiście funkcją " include " początkowo miało problemy z wyświetlaniem ( bo ścieżka zła była )

a jak już pozmieniałem to niby ładuje jak chcę, ale w momencie załadowania forum tak myślę korzysta z pliku css forum i psuje mi wygląd całej strony. Także to rozwiązanie jakoś kuleje u mnie.

2) Potem próbowałem znaną z html metodą pływających ramek <iframe> wszystko działało, ale wszędzie pisze, że niezalecane rozwiązanie dlatego zacząłem poszukiwać czegoś innego

3) Także znanym rozwiązaniem z html a mianowicie <object>. Wszystko mi działa. Forum jest wyświetlane pod moim menu strony tak jak chciałem, ale nie mogę ustawić dynamicznej wysokości obiektu. Jeśli chodzi o szerokość to małe piwo, bo jest stała. No ale jeśli chodzi o wysokość obiektu, to nieraz potrzeba niewielkiej, a nieraz ogromnej , próbowałem coś z atrybutami % ale to nie działa w ogóle.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi rozwiązać mój problem. O ile da się go w ogóle rozwiązać, bo sporo dosyć googlowałem i nic nie wyłowiłem to też pytam Was ekspertów dziedziny.

pozdrawiam
kajzur
Twoja stronka to html, czy jakis cms?
haaz
xhtml domowa, robiona od zera smile.gif
kajzur
Hm, to może tę funkcję http://pl2.php.net/file_get_contents jako że nie umiesz php to tak funkcja zwróci Ci stringa (tekst) który musisz wyświetlić echem czyli coś typu:

Kod
echo file_get_contents("forum.php"); // gdzie w miejsce forum php dasz link do strony głównej forum swojego

PS. Nie gwarantuję poprawności smile.gif
haaz
hehe ta funkcja wyświetla forum - tyle, że w postaci kodu biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.