Jestem posiadaczem strony www. Z php korzystam jeśli muszę, bo trudno mi go ogarnąć. Głównie używam funkcji " include " by m.in tworzyć dynamiczne menu. Do tego uczę się teraz używać mysqL. Nawet mi to zaczyna wychodzić.
Ostatnio wpadłem na pomysł by dodać do mojej strony forum dyskusyjne [ invision power board ].
Instalacja przebiegła pomyślnie. Utworzyłem oddzielną bazę dla forum by nie doszło do jakiś błędów.
I teraz zaczynają się schody. Jest to zagadnienie z którym się nie spotkałem na internecie, a poszukuję rozwiązania już dosyć długo. No niestety nie znalazłem to też specjalnie utworzyłem konto na tym forum i mam nadzieję, że wymiatacze w php mi coś tam doradzą.
Opis problemu:
Chcę wyświetlić forum jakby pod moim menu strony. Żeby nie było tak, że po naciśnięciu odnośnika " forum " ładuje mi index forum, tylko, żeby ten index był ładowany pod menu.
Próbowałem już paru rozwiązań.
1) Najpierw spróbowałem oczywiście funkcją " include " początkowo miało problemy z wyświetlaniem ( bo ścieżka zła była )
a jak już pozmieniałem to niby ładuje jak chcę, ale w momencie załadowania forum tak myślę korzysta z pliku css forum i psuje mi wygląd całej strony. Także to rozwiązanie jakoś kuleje u mnie.
2) Potem próbowałem znaną z html metodą pływających ramek <iframe> wszystko działało, ale wszędzie pisze, że niezalecane rozwiązanie dlatego zacząłem poszukiwać czegoś innego
3) Także znanym rozwiązaniem z html a mianowicie <object>. Wszystko mi działa. Forum jest wyświetlane pod moim menu strony tak jak chciałem, ale nie mogę ustawić dynamicznej wysokości obiektu. Jeśli chodzi o szerokość to małe piwo, bo jest stała. No ale jeśli chodzi o wysokość obiektu, to nieraz potrzeba niewielkiej, a nieraz ogromnej , próbowałem coś z atrybutami % ale to nie działa w ogóle.
Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi rozwiązać mój problem. O ile da się go w ogóle rozwiązać, bo sporo dosyć googlowałem i nic nie wyłowiłem to też pytam Was ekspertów dziedziny.
pozdrawiam