Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie zmiennych z rekordu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
1oBuZ
Witam was moi mili.

Po raz kolejny szukam pomocy na formum i jak do tąd nie zawiodłem się  rolleyes.gif

Mianowicie jak pobrać zmienne z rekordu i je "przetworzyć".

Załóżmy, że mam pewną tabelę w mysql, a w niej rekordy typu: "Jacek waży $waga"

Pobieram rekord z tabeli. W pliku mam wartość zmiennej $waga="70"

Problem leży tu, że po pobraniu rekordu z tabeli i próbie jego wyświetlenia cały czas otrzymuję wynik: "Jacek waży $waga" pomimo wcześniejszego zdefiniowania zmiennej.

Kombinowałem już na różne sposoby, niestety bez efektu.

Przykład banalny, lecz jak to zrobić ?  sad.gif
wookieb
http://php.net/str_replace
badz
http://php.net/eval
lecz to ostatnie jest odradzane. Tak samo jak trzymanie informacji w taki sposob jaki ty masz.
1oBuZ
hmm zaraz zagłębię się w lekturę, dziękuję.

A coś więcej - przykład ? (nie czekam na gotowy kod, lecz przykład na bazie którego będę mógł lepiej zrozumieć działąnie funkcji)
megawebmaster
Lepiej byłoby skorzystać z tego, że do stringów jest łatwo cokolwiek dołożyć operatorem '.' - czyli przechowujesz w bazie "Jacek waży ", a w php dajesz:
  1. <?php
  2. $rekord = $rekord.$waga;
  3. // lub krócej
  4. $rekord .= $waga;
  5. ?>

EDIT: Dla str_replace korzystasz w prosty sposób:
  1. <?php
  2. $rekord = str_replace('$waga',$waga,$rekord);
  3. ?>

Zwracam uwagę na pojedynczy cudzysłów!
1oBuZ
Cytat(megawebmaster @ 26.04.2009, 19:55:40 ) *
Lepiej byłoby skorzystać z tego, że do stringów jest łatwo cokolwiek dołożyć operatorem '.' - czyli przechowujesz w bazie "Jacek waży ", a w php dajesz:
  1. <?php
  2. $rekord = $rekord.$waga;
  3. // lub krócej
  4. $rekord .= $waga;
  5. ?>

Wszystko fajnie tylko z założenia w rekordzie będzie kilka zmiennych np. Jazek waży $waga i pisze $ksiazka
megawebmaster
No to zostaje str_replace, chociaż i tak uważam, że zawsze da się to rozwiązać inaczej, w sposób o wiele bardziej optymalny, bo przeskoczenie po jednym stringu kilkakrotnie (może i więcej?) razy str_replace dla wydajności nie wróży zbyt dobrze.
1oBuZ
OK udało mi się za pomocą funkcji str_replace ten problme rozwiązać gorąco dziękuję za pomoc. megawebmaster punkt pomocy dla Ciebie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.