Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Równomierny podział na 3 kolumny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
daimon
Witam,

są na stronie kategorie, które mają różną liczbę podkategorii. Potrzebuję wyświetlić je w trzech kolumnach, ale w taki sposób, aby te 3 kolumny były o jak najbardziej zbliżonej wysokości ( czyli rozłożyć te kategorie jak najbardziej równomiernie ). Pojedyńcza kolumna wygląda tak:

+---------------|
| kategoria 1 |
| -- podkat 1 |
| -- podkat 2 |
| -- podkat 3 |
| |
| kategoria 2 |
| -- podkat 1 |
| -- podkat 2 |
| ... |
+---------------+

czyli nazwa kategorii głównej i pod nią podkategorie, itd. Jak to zrobić najlepiej?

--
Pzdr,
d.
sowiq
Cytat(daimon @ 27.04.2009, 16:15:41 ) *
Jak to zrobić najlepiej?
Policzyć podkategorie, podzielić przez 3 i tak wyważyć, żeby w każdej kolumnie było mniej-więcej po równo.

Ja bym to zrobił tak:
1. obliczasz sumę / 3
2. sortujesz kategorie po malejącej ilości podkategorii (od największej do najmniejszej)
3. tak długo dodajesz kolejne kategorie do kolumny, aż limit się wyczerpie
3.1 startujesz od największej liczby podkategorii i dodajesz kolejne jak największe - jeśli nie da się wziąć kategorii np. z 5 podkategoriami, bo będzie ponad limit, to bierzesz kolejną, która się zmieści, np. 2.

Trochę uproszczony tok myślowy, ale mam nadzieję, że pozwoli Ci jakoś ukierunkować swoje myśli.
daimon
Cytat(sowiq @ 27.04.2009, 14:24:01 ) *
2. sortujesz kategorie po malejącej ilości podkategorii (od największej do najmniejszej)

dokładnie tego mi brakowało;)

Cytat(sowiq @ 27.04.2009, 14:24:01 ) *
Trochę uproszczony tok myślowy, ale mam nadzieję, że pozwoli Ci jakoś ukierunkować swoje myśli.

jak najbardziej, thx.

--
Pzdr,
d.
megawebmaster
Żeby nie być upierdliwym - jest taki przycisk "Pomógł", którym możesz podziękować i pokazać innym, że problem rozwiązany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.