Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pobrać ilość "aktywnych procesów" oraz "zabić proces" w PHP / PDO?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sajrox
Witam,

Problem jest prosty jak mogę odczytać listę aktywnych procesów jeszcze nie zakończonych oraz jak można zabić dany proces? Ogólnie szukam tu i tam i jakoś nie kolorowo to wygląda.

Może komuś się to udało ? Dodam że chce to uzyskać w PHP. Z bazą łączę się w PDO. (baza PostgreSQL)
dr_bonzo
Ale o czym ty mowisz?
I na co ci baza danych?
Jakie procesy? php, pg, inne?
faran
Wiecie właśnie jak pobrać aktualnie działające procesy w php. Np. mam jakąś funkcje, która wykonuje się 10 sekund i jak odczytać ze ona się robi. Można oczywiście tworzyć plik na początku działania funkcji i w chwili kiedy funkcja przestanie działać ten plik zostanie skasowany. Jeśli istniej plik to funkcja działa smile.gif. To z plikiem to wydaje mi się ze generuje niepotrzebne obciązenie i przydal by sie inny sposob.
Zyx
Od kiedy to w PHP są procesy? Co ty za herezje tu opowiadasz? smile.gif Mamy rok 2009, język nawet wielowątkowości nie posiada, a temu się procesów zachciało smile.gif. Listę aktualnie wykonywanych funkcji i metod możesz pobrać funkcją debug_backtrace().
maly_swd
Koledze chyba chodzi o procesy dzialajace na serwerze. Np jak na strone w jednym czasie wbije 20 osob i kazdy skrypt z tej strony dziala 10sek. To przez 10 sekund bedzie 20 procesow:)

A sprawdzenie dzialajacych procespow w bazie (tu w mysql) w pg jest cos podobnego
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/show-processlist.html
Zyx
Jeśli mówi o procesach działających w PHP i jeszcze miesza do tego funkcje, to ja nie wiem, o czym on mówi smile.gif
dr_bonzo
Cytat
Wiecie właśnie jak pobrać aktualnie działające procesy w php. Np. mam jakąś funkcje, która wykonuje się 10 sekund i jak odczytać ze ona się robi. Można oczywiście tworzyć plik na początku działania funkcji i w chwili kiedy funkcja przestanie działać ten plik zostanie skasowany.

Zajrzyj do zrodel xdebuga - oni jakos to zrobili.

W samym php tego sie nie da zrobic, tzn nie ma w php funkcji do tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.