Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Historia zmiany nicków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukaszskate
Witam, mam małe pytanie. Chce dodać w profilu usera historie zmiany nicków. Jednak mam mały problem. Jak zapisać takie dane w bazie i skutecznie odtworzyć na stronie. Podsunie ktoś pomysł na strukture?
no_face
W takiej sytuacji mozesz utworzyc kolejne pole w bazie i w przypadku zmiany dodawac do niego poprzedniego nicka np nick|kolejny|jeszcze_starszy , pozniej explodem i wyslwietlasz.
melkorm
a jeżeli chcesz dokładną historie to tabelke nową idUser'a nick i data zmiany - imo najlepszy sposób bo często tego nie potrzebujesz a tych zmian też nei jest wiele więc nowe pole w bazie tylko zaśmieci Tobie tabelke użytkownika niepotrzebnymi danymi - (bo nie każdy codziennie zmienia nick'a smile.gif )
Pride
Cytat(no_face @ 3.05.2009, 15:00:31 ) *
W takiej sytuacji mozesz utworzyc kolejne pole w bazie i w przypadku zmiany dodawac do niego poprzedniego nicka np nick|kolejny|jeszcze_starszy , pozniej explodem i wyslwietlasz.

Raczej jest to głupi pomysł. Dużo lepszym i czytelniejszym wydaje się (moim zdaniem oczywiście) tworzenie czegoś w rodzaju:
id - po prostu id
user_id - przypisanie tego rekordu do danego użytkownika
old_nick - stary nick
date - można to zamiast id, albo bez tego i sortować po id.

Oj sorki... nie zobaczyłem, że melkorm napisał o tym samym. sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.