Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 1 Wyszukiwanie po punktach? [rozwiazane]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
m-cwirek
Teraz wyszukuje mi po id rosnaco:

1. <?php
  2. $pobranie=&#092;"Select `adres`,`miejscowosc` From `firmy` Where `slowo1`='$slowo_kluczowe' || `slowo2`='$slowo_kluczowe' || `slowo3`='$slowo_kluczowe'  ORDER BY `id` ASC\";
  3. $polaczenie=mysql_query($pobranie);
  4. ?>

Chodzi o to aby rekordy byly wyswietlane w nastepujacej kolejnosci: najpierw rekordy z pola slowo1, potem, slowo2, potem slowo3, a najlepiej jakby mozna bylo jakos punkty przypisac rekordom w tych polach np. slowo1 = 10 pkt, slowo2 = 7 pkt, slowo3 = 5 pkt i jakos na tej podstawie wybieral rekordy w kolejnosci od najwiekszego do najmniejszego. Tak wyglada kod do ktorego doszedlem ale nie wiem jak go dalej zmodyfikowac aby uzyskac taki efekt jak powyzej napisalem.

Można zrobić kilka odzielnych zapytań ale zależy mi na tych punktach. Jak ktos wie jak to zrobic to prosze o pomoc.
MySQL
Przeedytuj swój post i kod php wstaw między znacznikami [ php ] i [ /php ] (tylko bez spacji)

Swoją drogą w łańcuchu `miejscowosc'` po co ten apostrof? Ten kod Tobie w ogóle działa?
wookieb
  1. (SELECT *, 10 AS punkty FROM tabela WHERE slowo1='slowo_kluczowe')
  2. UNION
  3. (SELECT *, 7 AS punkty FROM tabela WHERE slowo2='slowo_kluczowe')
  4. itd.
m-cwirek
Już skasowałem ten apostrof, musiałem go niechcący dodac tutaj.
Dzieki za odp. Juz wszystko działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.