Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zjedzone rozszerzenie obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Cześć po raz kolejny smile.gif

Szanowni Dużo Lepiej Się Znający Ode Mnie, mam taki, pewnie błachy, kłopot:

Otóż z WebApi Allegro wyciągam sobie min link do obrazka, miniaturki. Wyświetla mi się ślicznie:

http://arecki.home.pl/demo/demo2.php

ale, bez żadnego rozszerzenia :|
Chcę takie miniaturki opatrzyć tekstem, wykorzystując bibliotekę GD i za diabła nie moge tego okiełznąć.
Error krzyczy, że nie może pobierać fotki z innego serwera, jak dam do GD. Rozwiazaniem byłoby zapisanie fotek do katalogu wraz z rozszerzeniem np jpg i dopiero obrabiać dalej, ale jak to zrobić?

To moje pytanie i prosba o pomoc i odgórne podziękowania smile.gif

hmmm, więc kłopot trochę większy jak widzę?
vokiel
Jak widzisz te obrazki nie mają rozszerzenia, bo to nie są linki do obrazków bezpośrednio na serwerze tylko do skryptu php, który je wyświetla. Wydaje mi się, że nie będziesz miał raczej innych typów niz JPEG, przynajmniej wszystkie na Twojej stronie takie są. Zatem możesz założyć, że reszta też taka będzie.
Niestety w locie nie dodasz rozszerzenia, więc musisz je zapisać u siebie na dysku, chociażby w jakimś tmp, dodać info w GD i następnie wyświetlać.
BatGraf
tak, wiem, ze to co przesyła mi skrypt, to bez rozszerzenia i że w jpeg. Chodziło mi właśnie jak taki, wyświetlany obrazek zapisać najpierw do jednego katalogu, potem pobrać go do dalszej obróbki już w GD i dopiero zapisać wynikowy w innym katalogu.

Problem został rozwiązany - pomógł mi Strife, za co ogromne dzięki, a rozwiązanie podaję poniżej, może komuś się przyda:

$miniatura - tu trzymam adres generowany w pętli i w formacie bez rozszerzenia,

1. <?php
  2. file_put_contents('foteczki/pliczek.jpg', file_get_contents($miniatura));
  3. ?>

i to cała zabawa smile.gif

Tak czy inaczej dzięki :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.