Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nick usuniętego usera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mlody69
Witam,
robie sobie powoli taki mały panel,mam userów w bazie i robię usuwanie użytkowników tylko nie wiem jak zrobić aby po usunięciu pokazywało nick z usniętym użytkownikiem.
Kod wygląda następująco:
http://pastebin.pl/8514
slawny
Przed usunięciem, pobierz nick z bazy i przypisz go do zmiennej, usuń a następnie wyświetl komunikat ze zmienna.
mlody69
Zrobiłem takie cos jednak to nadal nie działa :/
  1. <?php
  2. elseif(isset($_GET['users']) && $_GET['users']=='dell' && isset($_GET['id']))
  3. {
  4.      $del=$_GET['nick'];
  5.    $id= $_GET['id'];
  6.    $wiersz= $nick;
  7.    $link=mysql_query("DELETE FROM users WHERE id='$id'");
  8.    echo('Usunąłem użytkownika '.$del.'');
  9. }
  10. ?>
guilty82
ale co nie dziala? dales wycinek kodu, ktory niewiele mowi. pokaz caly kod lub wyjasnij co dokladnie nie dziala?
slawny
A na pewno przekazujesz w get nick?
Wklej wiecej kodu
mlody69
http://pastebin.pl/8518
slawny
Kolego sympatyczny, weź ty się lepiej przyjrzyj temu co napisałeś. Z reszta temu co ja napisałem też się przyjrzyj i przeanalizuj bo właśnie w nie przekazywaniu nicka leży problem...sprawa jest na tyle prosta że nie rozwiąże jej za Ciebie.
nospor
no i przeciez do linka, ktory usuwa usera nie doczepiles parametru NICK, do ktorego przy usuwaniu sie odwolujesz . No mysl troche, szczegolnie ze ludzie ci zwracali na to uwagę w tym temacie
mlody69
Czyli powinno to wyglądać tak:
elseif(isset($_GET['users']) && $_GET['users']=='del' && isset($_GET['id']) && isset($_GET['nick'])) ?
slawny
Nie.
Widzę że dalej nie rozumiesz,
Wiesz skąd biorą się te GET-Y? Z informacji jakie przekazujesz w linku. Więcej nie powiem
phpion
Zmień:
  1. <?php
  2. echo '<a href="index.php?newsy=usun&id='.$wiersz['id'].'">Usuń</a>';
  3. ?>

na:
  1. <?php
  2. echo '<a href="index.php?newsy=usun&id='.$wiersz['id'].'&nick='.$wiersz['nick'].'">Usuń</a>';
  3. ?>

Jeśli nick masz w innym polu w bazie niż 'nick' to wpisz nazwę tego pola.

PS: teraz zauważyłem, że podałem kod do usuwania newsów. Nie chce mi się szukać kodu do usuwania użytkownika - postąp w jego przypadku podobnie jak pokazałem powyżej.
mlody69
Post slawnego mi bardzo pomógł.
Teraz mam inny problem poniewaz po usunięciu usera nie mam juz dostepu do panelu a zalogowany jestem
slawny
Co to znaczy że nie masz dostępu??
mlody69
Mam funkcję która sprawdza czy user jest adminem,jeżeli tak to pokazuje mu się panel.
Po usunięciu usera nie mam dostępu do panelu
nospor
czy z każdą pierdułą trzeba ci mowic, bys podal kod? Skad mamy wiedziec na jakiej podstawie ta twoja funkcja sprawdza czy masz prawo czy nie? No wlacz troche tych szarych komorek chlopie, bo tak sie nie da ciagnac tego tematu...
mlody69
  1. <?php
  2. function isAdmin()
  3. {
  4.        $res = mysql_query('SELECT `admin` FROM `users` WHERE `id`="'. $_SESSION['id'] .'" LIMIT 1');
  5.        $res = mysql_fetch_assoc($res);
  6.  
  7.        if($res['admin'] == '1') return 1;
  8.  
  9.        return 0;
  10. }
  11. ?>
slewin
Cytat(mlody69 @ 29.05.2009, 11:38:35 ) *
Teraz mam inny problem poniewaz po usunięciu usera nie mam juz dostepu do panelu a zalogowany jestem

sciana.gif cooo questionmark.gif jak to nie masz dostępu ? nie czaje . A ten twój kod sprawdzający to też jakiś dziwny jest .
phpion
Cytat(slewin @ 29.05.2009, 12:43:15 ) *
A ten twój kod sprawdzający to też jakiś dziwny jest .

Co w nim takiego dziwnego? Jeśli nie znasz użytych w nim funkcji i konstrukcji to zajrzyj do manuala.
kyku
pewnie usuwasz siebie winksmiley.jpg
kkuba
Serwer na którym stoi jego strona ma włączone register_globals.

Pomogłem mu na gg, znajomy.
mlody69
Przy okazji tego tematu dodaje kod który jest odpowiedzialny za dodanie usera .
Poniższy kod nie dodaje usera do bazy i nie wiem dlaczego.
Kod:
http://pastebin.pl/60cf273b2ddcadb3fc50a1b18a9a2066
Struktura bazy:
http://pastebin.pl/8540
kkuba
Zamień

1. INSERT INTO `users` ('nick', 'pass', 'data_rejestracji', 'admin') VALUES ('$nick','$pass','$data_rejestracji','$admin')

na

1. INSERT INTO `users` (`nick`, `pass`, `data_rejestracji`, `admin`) VALUES ('$nick','$pass','$data_rejestracji','$admin')
mlody69
To samo
  1. mysql_query("INSERT INTO `users` (`nick` , `pass`, `data_rejestracji` , `admin` ) VALUES ('$nick', '$pass', '$data_rejestracji' , '$admin')");

I działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.