Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML + CSS] Poziome i pionowe laczenie komorek tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MySQL
Mam taki prosty szkielet tabeli ale stworzony za pomoca DIVow:

1. <div style="display: table;">
  2. <div style="display: table-row;">
  3. <div style="display: table-cell;">Statystyki</div>
  4. </div>
  5. <div style="display: table-row;">
  6. <div style="display: table-cell;">Aktywni użytkownicy</div>
  7. <div style="display: table-cell;">Poziom</div>
  8. </div>
  9. <!-- i tak dalej -->
  10. </div>

Pytanie: Jak za pomoca CSS zrobic aby w pierwszym wierszu tabeli dwie sasiadujace komorki polaczyc w jedna tak jak robi to polecenie colspan="x" dla znacznika <td>? Probowalem po prostu dodac ten atrybut do tego diva ale nie zadzialalo :/

I przy okazji tego pytania, jakiego polecenia uzyc aby polaczyc komorki ale pionowo?
wookieb
http://www.w3.org/TR/css3-multicol/#column-span
Ale juz ie7 nie obsluzy ci css3
athei
Jeśli będziesz przedstawiał dane tabelaryczne, to dla czego nie użyjesz do tego tabeli, która właśnie do tego celu jest?
MySQL
athei A spojrzales na naglowek tego wątku?

[XML + CSS]

To ze uzylem divow to tylko dla wygody (i z przyzwyczajenia). Kod powyzszy moglby rownie dobrze wygladac tak:

1. <tabelka style="display: table;">
  2.  <wiersz style="display: table-row;">
  3.    <komorka style="display: table-cell;">Statystyki</komorka>
  4.  </wiersz>
  5.  <wiersz style="display: table-row;">
  6.    <komorka style="display: table-cell;">Aktywni użytkownicy</komorka>
  7.    <komorka style="display: table-cell;">Poziom</komorka>
  8.  </wiersz>
  9.  <!-- i tak dalej -->
  10. </tabelka>

Nazwy w XML'u sa (prawie) dowolne. Poczytaj o XML'u. Nawet gdybym uzyl table, tr i td to i tak mosialbym je zdefiniowac. Oczywiscie w ostatecznej wersji zamiast style="" bedzie class="" ale nie chcialem wydluzac kodu o zawartosc kolejnego pliku CSS.

wookieb Szkoda ze tego nie mozna zrobic w CSS 2 albo CSS 2.1 ale dzieki za pomoc : )
wookieb
Jezeli jest to xml to raczej warto wtedy uzyc xslt do ladnego przetransformowania danych na tabele.
MySQL
Moze w kolejnej wersji tak bedzie winksmiley.jpg Narazie nie mam podstaw odnosnie XSLT. Wiem tylko tyle ze jest trudniejszy skladniowo od CSS'a. A tym bardziej jezeli mowa o jakis transformacjach XSLT to juz dla mnie pojecie abstrakcyjne. Ale zobaczymy w nastepnej wersji ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.