Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podstawy - aktualizacja rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
comanderv
witam,
moj dzisiejszy problemik po raz kolejny wynika z eksperymentalnych przelotow promem zwanym Mysql smile.gif
  1. <?php
  2. $zedytuj='UPDATE rejestracja SET imie="'.$editimie.'" , nazwisko="'.$editnazwisko.'" , haslo="'.$edithaslo.'" , plec="'.$editplec.'" , gg="'.$editgg.'" , prawa="'.$prawa.'" WHERE email="'.$znajdzgo.'"';
  3. $idzedytuj=mysql_query($zedytuj);
  4. ($idzedytuj) ? $message="zmieniono" : $message="blad-nie zapisano";
  5. ?>

nie wyglada to zle, zmienna $message ciagle z uporem maniaka drukuje "zmieniono" ale niestety gdy sprawdzam baze (czy top przez php czy w phpmyadminie) nie zauwazam zadnych zmian

wszystkie zmienne sa, nie sa puste, maja taka wartosc jaka chce (sprawdzalem) wiec nie w nich lezy problem, do tego skoro zapytanie sie wykonuje...hmmm
questionmark.gif
z gory dziekuje za pomoc
dr_bonzo
  1. <?php
  2. $zedytuj='UPDATE rejestracja SET imie="'.$editimie.'" , nazwisko="'.$editnazwisko.'" , haslo="'.$edithaslo.'" , plec="'.$editplec.'" , gg="'.$editgg.'" , prawa="'.$prawa.'" WHERE email="'.$znajdzgo.'"';
  3.  
  4. echo( $zedytuj );
  5. ?>

i wklej to co zobaczysz do PMA czy inaczej bezposrednio do mysqla.

A czasem nie zmieniales wartosci emaila ($znajdzgo ?)
comanderv
eeee wpierw pomyslalem ze takie "cus" co zaproponowales nic mi nie da... ale wyszlo ze moja zmienna $editprawa zachciala byc zmienna $prawa haha.gif
zle sobie napisalem i nie chcialo pustej zapisac tongue.gif

nie zmienialem wartosci email bo jest on moim kluczem tongue.gif

edit://przesadzilem... napisalem a nie sprawdzilem... dalej nic ;/
a taka kwestia, czy uzywajac UPDATE moge nadpisac za "a" powiedzmy hmm "a" ? czyli czy moge nadpisac pole jego poprzednia wartoscia?

jest winowajca:
  1. <?php
  2. WHERE email=" df"
  3. ?>

w formularzu mialem value=" $zmienna" smile.gif oki dzieki
SzamanGN
Przy UPDATE zmieniasz te pola tabeli, które podasz po SET, a pozostałe zostają bez zmian.
comanderv
Cytat(SzamanGN @ 29.05.2009, 19:34:24 ) *
Przy UPDATE zmieniasz te pola tabeli, które podasz po SET, a pozostałe zostają bez zmian.

ja sie pytalem czy jesli mam w bazie w polu imie="Janek" czy moge zrobic UPDATE costam SET imie="Janek" WHERE costam
bo wtedy nadpisuje wpis na taki sam praktycznie... i jak dla mnie to sie 'moze' mijac z idea apdejtowania skoro nie ma zmian...
SzamanGN
To po co chcesz zrobić UPDATE czegoś, co nie powinno być zmienione?
dr_bonzo
Mozesz robic update na ta sama wartosc, ale czy oplaca ci sie sprawdzac czy cos zostalo zmienione? czy latwo ci to zaimplementowac?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.