Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][c++] Czy istnieje taki program ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slewin
Witam , mam pytanko : czy istnieje możliwość dodawania treści za pomocą aplikacji napisanej w jezyku c++ . Tak dzisiaj się wkurzyłem na ciągłe logowanie do panelu admina na mojej pierwszej tworzonej stronie że postanowiłem się was zapytać właśnie o to .
Odrazu dorzucę pytanko czy takie aplikacje może już istnieją np. do jakiś gotowych skryptów takich jak joomla czy php-nuke ? Chętnie przyjzał bym się ich działaniu .

Pozdrawaim
blooregard
Oczywiście. Inkludujesz plik nagłówkowy ( w C jest to <mysql.h> ) i w zasadzie piszesz sobie aplikację działającą tak, jak w PHP (składnia f-cji operujących na bazie MySQL w C i C++ jest bardzo podobna).
Nie wiem, jakiego systemu używasz, ja pisałem programy do obsługi MySQL w C pod Linuksem i bardzo fajnie to działało.
l0ud
W 90% przypadków nie połączysz się do MySQL z zewnątrz.
Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem byłoby napisanie programu, który poprzez sockety łączy się z serwerem (trzeba zaimplementować protokół http) i wysyła odpowiednie żądania do skryptu, naśladując przeglądarkę tongue.gif Zamiast męczyć się z socketami i http, można też użyć biblioteki CURL - wydaje się być do tego idealna.
Oczywiście, bez żadnego doświadczenia w pisaniu aplikacji w C++ raczej wiele nie zdziałasz...
dr_bonzo
Kurde, koles nawet nie potrafi napisac logowania w php a chce w c/c++ pisac.

@slewin: popraw sobie to logowanie, dodaj autologowanie, czy tez wydluz czas zycia ciacha sesji
erix
Po co kombinujecie...?

Cytat
Witam , mam pytanko : czy istnieje możliwość dodawania treści za pomocą aplikacji napisanej w jezyku c++ .

Masz tego w chorobę - SOAP/XML RPC... Gotowych bibliotek jest sporo i są dużo łatwiejsze w implementacji niż klepanie obsługi HTTP i gniazdek...
slewin
dzięki za zainteresowanie smile.gif . Już wiem w jakim kierunku podążać . Podręcznik do C++ oddam chyba do biblioteki hehe , zadanie jest trudniejsze niż myślałem , pozatym szkoda czas marnować przecież zbliża się sesja tongue.gif .

dr_bonzo
nie to że nie potrafię bo skrypt logowania mam smile.gif poprostu chciałem sprawdzić czy takie coś (aplikacja) jest możliwe , kiedyś uczyłem się języka c umiem napisać program co rysuje kółka LOL ale to chyba za mało by iśc dalej w tym kierunku smile.gif Pisanie w c zostawiam profesionalistą biggrin.gif .

Pozdrawaim
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.