Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP5.2 + mySQL5.1 = brak dostępu do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
statek
Witam,
wiem, że temat był wałkowany setki razy, ale żadne ze znalezionych rozwiązań u mnie nie działa. Zainstalowałem Apache 2.2.11 i PHP 5.2.9. Do tego momentu wszystko było ok. Po instalacji mySQL 5.1.34 (wersja essential) nic się nie zmieniło. Dosłownie nic. Wiem, że od którejś wersji PHP nie ma domyślnie wbudowanej obsługi mySQL. Przekopiowałem z katalogu mySQL bibliotekę libmysql.dll do podkatalogu z instalacją PHP (utworzyłem ext bo go nie było) i do katalogu windows/system32. W pliku php.ini ustawiłem ścieżkę do katalogu rozszerzeń. I nic. Nie mogę korzystać z mySQL, phpinfo() nie wyświetla sekcji bazy danych. Co zrobić, bardzo proszę o pomoc?

Pozdrawiam.

PS
Od 20 minut nie mogę znaleźć w opcjach konta automatycznego powiadamiania, gdy ktoś odpowie. Jak to zrobić?
golaod
A to przypadkiem w ext nie powinny być specjalne biblioteki dla php ? php_mysql,php_mysqli, php_pdo_ ?
statek
Po instalacji PHP nie miałem w ogóle katalogu ext i nie było ŻADNYCH bibliotek.
golaod
No to reinstalacja php. Bo przecież nikt Ci nie będzie przesyłać bibliotek teraz.

Przy okazji. Jaki to php ? Instalka czy zip ?
statek
To była wersja instalacyjna. Czyli mam odinstalować PHP i zainstalować na nowo? Wtedy powinien już znaleźć sobie mySQL i umożliwić korzystanie z bazy?

Pozdrawiam.
golaod
A jak bardzo zdajesz sobie sprawę z tego, że instalacja nie polega tylko na klikaniu "next, next, next,....." ? Trzeba zaznaczyć, że się chce Extensions i extras.... omg i kolejny co ludziom czas marnuje bo sobie poklikać chciał podczas instalacji.
statek
golaod

Dziękuję za odpowiedź!
Faktycznie nie zaznaczyłem dodatkowych bibliotek, mój błąd. Ale Twoje złośliwości nie są tu potrzebne - nic nie wnoszą. To, że ktoś czegoś nie wie nie jest dobrym powodem do lekceważenia innych. Życzę miłego dnia. Pozdrawiam.
erix
Cytat
To, że ktoś czegoś nie wie nie jest dobrym powodem do lekceważenia innych.

Nie dziw mu się, że tak reaguje, skoro tego typu temat jest wałkowany N-ty raz z kolei, a powodem jego założenia lenistwo bądź niechęć do korzystania z wyszukiwarki. Prościej zapytać, niż poszukać i się wysilić, nie?

Na forum są dziesiątki innych problemów trudniejszych do rozwiązania niż Twoje, szanuj nasz czas, bo marnując go na coś, co można w 10 minut, zabierasz go na poważniejsze zagadnienia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.