Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: baza danych excel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
kuba1752
mam problem, mam bazę danych setki tysięcy osób i potrzebuje z niej wyciągnąć tysiąc osób do wydrukowania kopert, częścią wspólną dwóch list jest PESEL! jak to zrobić zebym nie musial szukac kazdego z osobna!?
Asmox
Proste - dajesz sortowanie. Nie wiem jakiego masz excela, ale na 2000 to się robi Dane->Sortuj. Zaznaczasz jak chcesz sortować, w Twoim przypadku jest to PESEL, dajesz rosnąco. Te same pesele ułożą się jeden pod drugim i masz. Przy okazji jakbyś chciał inne PESELE to i tak łatwo znaleźć bo są posortowane (oczywiście całe wiersze są sortowane nie tylko kolumna PESEL)
(Jeśli pomogłem wciśnij pomógł biggrin.gif)

A jak chcesz mieć od razu na tacy, to załóż filtr (Dane->Filtr). Wtedy masz listę rozwijaną na nazwie kolumny i sobie wybierasz ten PESEL
Chociaż mimo wszystko ciężko nazwać dokument Excela bazą danych tongue.gif . Zrób sobie bazę w MySQL, będzie duuużo łatwiej
kuba1752
prawie o to mi chodzilo, tylko co mi da posortowanie po peselach skoro ja mam liste 40 000 osob a potrzeba mi z niej dane tysiąca, na tej liscie 40 000 osob mam wszystkie adresy i dane a na tej malej mam nazwisko imie i pesel i potrzebuje na nia przekopiowac adresy z tej duzej listy, a jak posortuje to i tak bede musial szukac kazdego z osobna po peselu! a to troche czasu!!
Asmox
Cytat(kuba1752 @ 26.06.2009, 09:07:54 ) *
prawie o to mi chodzilo, tylko co mi da posortowanie po peselach skoro ja mam liste 40 000 osob a potrzeba mi z niej dane tysiąca, na tej liscie 40 000 osob mam wszystkie adresy i dane a na tej malej mam nazwisko imie i pesel i potrzebuje na nia przekopiowac adresy z tej duzej listy, a jak posortuje to i tak bede musial szukac kazdego z osobna po peselu! a to troche czasu!!

Cytat(Asmox)
A jak chcesz mieć od razu na tacy, to załóż filtr (Dane->Filtr). Wtedy masz listę rozwijaną na nazwie kolumny i sobie wybierasz ten PESEL
Chociaż mimo wszystko ciężko nazwać dokument Excela bazą danych tongue.gif . Zrób sobie bazę w MySQL, będzie duuużo łatwiej

Robisz filtr na dane. Na kolumnach powinny ci się pojawić listy rozwijane. Na kolumnie PESEL też. Klikasz strzałeczkę, rozwijasz listę 40 000 peseli (będą posortowane od najmniejszego do największego) i wybierasz ten pesel jaki chcesz
@EDIT doszukałem się lepszego sposobu, specjalnie dla Ciebie haha.gif . Jak masz tę listę rozwijaną na polu PESEL, to klikasz ją, a potem na (inne...), wpisujesz warunek i TADAAA!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.