marcio
4.07.2009, 13:58:50
Witam ostatnio kupilem sobie netbooka jednak postanowilem odlozyc kase tez na nowego kompa tzn wymiec plyte glowna,karte graficzna, procek i RAM no i mam problem kiedys czytalem ze XP max Ram ile potrafi wykryc to 2 albo 3gb jest to prawda?
Jesli tak to nie warto inwestowac w 4gb ramu ddr3??
Bo wiem ze w viscie wykrywa ale nie podoba mi sie Vista dlatego pytam chyba ze z latka sp3 cos sie zmienilo albo moze ja zle kiedys przeczytalem.
Crozin
4.07.2009, 14:04:46
Tak to prawda, 32 bitowy bodajże 3,2 GB i na tym koniec.
btw:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wi...+Google&lr=
marcio
4.07.2009, 14:09:10
Aha tak jak myslalem albo kupie 3gb ramu albo 2 normalnie a jak nie to zainstaluje 64-bitowego xp'eka
Ja właśnie kupiłem laptopa 4GB ramu i windows nie wykrywa 4gb (wykrywa 3gb), ale generalnie nie jest ono tak potrzebne jeszcze jak się ustawi wysoką pamięć wirtualną.
marcio
4.07.2009, 14:29:04
No to dzieki i tak 2gb ddr3 na szynie 1666 albo 1300mhz styka
.radex
4.07.2009, 14:31:55
Cytat(marcio @ 4.07.2009, 15:09:10 )

Aha tak jak myslalem albo kupie 3gb ramu albo 2 normalnie a jak nie to zainstaluje 64-bitowego xp'eka
Z tego co słyszałem 64-bitowy XP nie chodzi najlepiej (mała stabilność etc)
Po za tym żaden 32-bitowy system nie obsłuży więcej niż 4GB (bo tylko tyle da się zaadresować w 32 bitach)
marcio
4.07.2009, 14:51:32
Wiem wiem znam troche architekturke x86 i ogolnie rejestry wiem o co biega tylko chcialem sie upewnic
Cytat
ale generalnie nie jest ono tak potrzebne jeszcze jak się ustawi wysoką pamięć wirtualną.
Ta, i czekać aż się będą rysowały okienka z HDD, dobry jesteś... ;/
A czemu by nie Windows 7?
Cytat(erix)
Ta, i czekać aż się będą rysowały okienka z HDD, dobry jesteś... ;/
Nawet jak żywotność HDD się skróci o tę małą ilość to i tak ona jest bardzo długa i z pewnością starczy nawet do kupna nowego kompa. A czy dobry? Hmmm... czasem bywam zły
kwiateusz
4.07.2009, 17:46:40
teoretycznie właczajc pae i wylaczajac pamiec wirtualna da sie ze wykryje 4gb ale rzadko sie zdaza
ja goraco polecam 7ke, świetny windows i darmowy do marca

x64 bez problemu 6gb wykrywa
Cytat
Nawet jak żywotność HDD się skróci o tę małą ilość to i tak ona jest bardzo długa i z pewnością starczy nawet do kupna nowego kompa.
Nie mam na myśli żywotności. Chociaż widziałem na Sieci różne FUD-y, jak np. częsta defragmentacja skraca żywotność HDD.

Mam na myśli wydajność działania całego systemu. Nie po to inwestowałem w RAM, żeby mi wpychał aplikacje na swapa.
Cytat(erix @ 4.07.2009, 19:24:49 )

Nie mam na myśli żywotności. Chociaż widziałem na Sieci różne FUD-y, jak np. częsta defragmentacja skraca żywotność HDD.
Mam na myśli wydajność działania całego systemu. Nie po to inwestowałem w RAM, żeby mi wpychał aplikacje na swapa.

erix, większa pamięć wirtualna może co najwyżej przyśpieszyć działanie systemu. Chyba się nie rozumiemy. Chyba, że masz bardzo mało miejsca na HDD.
System 32-bitowy nie zaadresuje tych pełnych 4GB z racji swojej natury (model pamięci choć ograniczony do 4GB nie obejmuje tylko ramu). Istnieje Windows xp x64 (ba, sam z niego korzystam

) i wcale ma problemów z
wydajnością stablinością. Są problemy z ilością i jakością sterowników. Oczywiście nie ma też wersji polskiej tego systemu a kupno legala jest naprawdę trudne

Nie jest to system zły, ale dla przeciętnego użytkownika na chwilę obecną dużo lepszy byłby Vista (7) w wersji x64. Instalowanie ich 32bitowych wersji imho mija się już z celem

- no chyba że mamy stary procesor.
Cytat(l0ud @ 4.07.2009, 20:56:03 )

System 32-bitowy nie zaadresuje tych pełnych 4GB z racji swojej natury (model pamięci choć ograniczony do 4GB nie obejmuje tylko ramu). Istnieje Windows xp x64 (ba, sam z niego korzystam

) i wcale ma problemów z wydajnością. Są problemy z ilością i jakością sterowników. Oczywiście nie ma też wersji polskiej tego systemu a kupno legala jest naprawdę trudne

Nie jest to system zły, ale dla przeciętnego użytkownika na chwilę obecną dużo lepszy byłby Vista (7) w wersji x64. Instalowanie ich 32bitowych wersji imho mija się już z celem

- no chyba że mamy stary procesor.
l0ud, ale Vista 32-bitowa widzi 4 GB RAM-u! Link:
http://xp.net.pl/vista/vista_wersje.html (sam miałem oryginalną Viste, tylko jest do d*** więc przerzuciłem się na MalcolmX'a, ale 4 GB widział).
Przypomniało mi się, że kiedyś w newsach także czytałem, że jest opracowywana łatka dla jądra propo alokacji 4 GB RAM-u dla Windows XP 32-bit, ale słuch o tym zaginął?
zegarek84
4.07.2009, 20:34:17
Cytat(marcio @ 4.07.2009, 15:51:32 )

Wiem wiem znam troche architekturke x86 i ogolnie rejestry wiem o co biega tylko chcialem sie upewnic
3gb - i po za tym nie tylko vista 32 bitowa jest w stanie obsłużyć ;p - bodajże pierwsze visty bez uaktualnień tez nie były w stanie jakieś 2 lata temu ;p - a linuxiki jakoś ładnie hulają na moim sprzęcie od 2 lat ;p - i 4gb spokojnie wykrywają ;p
Cytat
erix, większa pamięć wirtualna może co najwyżej przyśpieszyć działanie systemu.
Co?
Chyba masz co innego na myśli...

Duży plik wymiany daje OS-owi przestrzeń, aby przenieść pamięć przydzieloną dla danej aplikacji do pliku, potem jak się do niej przełączasz, to uważasz że szybciej jest odrysować UI ze swapa niż z pamięci? Albo nie masz Windows, albo coś Ci się pomyliło.
erix, mam windowsa mam. I raczej nic mi się nie pomyliło. Nie wnikam w definicje, ponieważ mając jeszcze PC`ta zanim kupiłem sobie laptopa po prostu gry mi działały szybciej (sprawdzane wiele razy). Jak plik stronnicowania jest rozpisany w języku maszynowym to już się nie interesowałem, po prostu podpieram tezę doświadczeniem.
A że GRY Ci chodziły szybciej, to teraz się nie dziwię. Wtedy zbędne aplikacje były wpychane na HDD, a gra sobie hasała po RAM-ie. Mam na myśli ogólną wydajność, gry są z mojego punktu widzenia mało istotne.
Sam mam swapa na 256 MiB i to nawet za dużo. ;p
Cytat(erix @ 4.07.2009, 22:31:39 )

A że GRY Ci chodziły szybciej, to teraz się nie dziwię. Wtedy zbędne aplikacje były wpychane na HDD, a gra sobie hasała po RAM-ie. Mam na myśli ogólną wydajność, gry są z mojego punktu widzenia mało istotne.
Sam mam swapa na 256 MiB i to nawet za dużo. ;p
Nie tylko gry. Dałem gry jako przykład, bo wiadomo, że są dosyć wymagające, ale np. tęczowe tablice też mi szybciej działały.
kwiateusz
4.07.2009, 23:48:07
bo spychały wszystko inne na dysk, np bez swapa na 6gb ramu wszystko chula jak nigdy

a mam porownanie bo wczesniej było 2gb
taka jest zasada aktualnie działajacy proces wszystko inne co zmieści sie w swapie tam wciska, a potem wczytanie z dysku rodzi problemy... nie wmowisz mi ze duzy plik wymiany jest lepszy niz duzo ramu
Cytat(kwiateusz @ 5.07.2009, 00:48:07 )

bo spychały wszystko inne na dysk, np bez swapa na 6gb ramu wszystko chula jak nigdy

a mam porownanie bo wczesniej było 2gb
taka jest zasada aktualnie działajacy proces wszystko inne co zmieści sie w swapie tam wciska, a potem wczytanie z dysku rodzi problemy... nie wmowisz mi ze duzy plik wymiany jest lepszy niz duzo ramu

Ehh... czy ja chociaż wspomniałem słowem, że duży plik wymiany jest lepszy od RAM`u?
NIE!. Więc nie wciskaj proszę mi w usta czegoś, czego nie mówiłem. Mówię tylko, że większy plik wymiany wspomaga wydajnościowo system. Tak przynajmniej było u mnie przy pracochłonnych procesach.
sztosz
5.07.2009, 14:05:01
Ale ludzie niektórzy wy tu brednie wypisujecie. Plik wymiany jest po to aby system operacyjny, kiedy skończy mu się dostępna pamięć RAM mógł przenieść część danych z RAM do pliku wymiany. Plik wymiany nie wpływa w żaden sposób na wydajność pozytywnie, pomijając wypadki kiedy to kończy nam się dostępna pamięć. Im większy RAM, tym mniej SWAP'a potrzeba, tym większa wydajność. A prawda niepodważalna jest taka, że im większy SWAP tym więcej pracy procesora trzeba do tego żeby adresowaniem tego SWAP'a zarządzać. Mając 4 GB RAM posiadanie 4 GB SWAP'a jest bez sensu, bo i tak lwia część tego SWAP'a nie jest wykorzystana, a musi zostać zaadresowana.
Przykład: Mój Windows 7 build 7260 x86, normalna praca, 3 GB widziane RAM'u (do RAM zaraz przejdę) zajęte 1.7 GB, 3 GB SWAP'a (testowo) Zajęte 1.3 GB. Czyli praktycznie w tej sytuacji SWAP jest mi zbędny. A nie dość że to co mogło by w RAM'ie siedzieć siedzi w SWAP'ie to do tego niepotrzebnie mam zaadresowane 1.7 GB tego SWAP'a.
Owszem dużo SWAP'a się przydaje kiedy np. pracujemy nad ogromnym plikiem graficznym w Photoshopie i setką warstw. Czy miksując jakiś kilkuścieżkowy utwór w np. Adobe Auditon. Ale lwia cześć dzisiejszych programów zamiast systemowego SWAP'a tworzy własnego na własne potrzeby.
x86 i RAM. 32 bitowy system operacyjny ze stajni Microsoftu nie obsłuży więcej niż 3.5 GB RAM (można więcej z PAE, ale trzeba wtedy aplikacje kompilować żeby z tego korzystały etc. google przecież nie boli.) Vista z SP1 i następcy Widzą tyle RAM'u ile widzi BIOS, ale nie obsługują całego. To o czym wspominał ~l0ud, trzeba zaadresować nie tylko RAM, ale RAM karty graficznej, BIOS, etc.
rzymek01
5.07.2009, 15:03:17
Cytat
Mówię tylko, że większy plik wymiany wspomaga wydajnościowo system
jesli się ma dużo pamięci ram to swap jest zbędny, mam 2gb ramu, swap mam 1gb i starcza w zupełności
moje testy (everest 2006, hd tach):
RAM DDR2 800MHz 2x1GBodczyt: 8579MB/s
zapis: 6536MB/s
czas oczekawiania: 63.9ns
HDD Samsung HD252HJodczyt (średni): 80.5MB/s
zapisu: nie wiem, ale mniej niż odczyt
czas oczekiwania: 14.9ms
Cytat
jest bez sensu, bo i tak lwia część tego SWAP'a nie jest wykorzystana, a musi zostać zaadresowana.
Już pomijajmy fakt adresacji swapa, teraz procesory mają taką prędkość/tyle rdzeni, że nawet szyfrowanie przez AES-256 w locie danych na HDD nie spowoduje uszczerbku w wydajności (oczywiście mam na myśli systemy wielordzeniowe/HT).
A najgorsze jest po prostu to, że nieraz z powodu błędnego zarządzania pamięcią adresy aplikacji są przenoszone na HDD, który jest tu wąskim gardłem, adresowanie to pikuś. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.