Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JS?]Zliczananie wyrazów.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ayumi
Witam. Posiadam ogromny plik tekstowy (kilka ładnych megabajtów), jest struktura jest taka "wyraz1, wyraz2, wyraz 3, itp" (wyraz, przecinek, spacja, wyraz). Potrzebuje zliczyć 'wyrazy'. Troche to trudne bo jest tego baaaaardzo dużo. Jestem w stanie ten tekst skopiować (kilka minut). Wymyśliłem że mógło by to zrobić php/js (wkleje tekst i obliczy ilość wyrazów). Czy macie jakiś pomysł? 
Suh
Takie coś chyba lepiej np. w C++ zrobić. Szkoda serwera obciążać, a poza tym nie wiem czy przypadkiem bufor danych by się nie przepełnił i skrypt by Ci się w ogóle nie wykonał.
erix
Cytat
a poza tym nie wiem czy przypadkiem bufor danych by się nie przepełnił i skrypt by Ci się w ogóle nie wykonał.

Zapewniam Cię, że da się to zrobić nie przekraczając ~300 KiB zużycia RAM-u (skrypt). tongue.gif

strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w pętli, póki nie zwraca false. Co krok ustawiasz większy odstęp. Liczbę cykli pętli chyba potrafisz policzyć?
Ayumi
"Co krok ustawiasz większy odstęp" wyrazy mają różne długości.
Uczę się php tydzień smile.gif i kumpel sie założył o 50 zł że tego nei zrobie a chce wygrać winksmiley.jpg
erix
Nie chodzi o ten odstęp [; Zobacz, jaki masz trzeci parametr. tongue.gif

Gotowca nie dostaniesz, a powiem tyle - DA SIĘ zrobić, nawet w głupiej aplikacji wklepanej w basicu ;p

Nawet i bez strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, zwykłe funkcje odczytu plików.
teherty
  1. <?php
  2. $string = 'asd asd asd';
  3. $array = explode(' ', $string);
  4. $ile = count($array);
  5. echo $ile;
  6. ?>

Przepraszam za gotowca, ale to było szybsze do napisania niż porady i linkowanie funkcji. Obiecaj, że dokładnie przestudiujesz kod.
erix
Wysypiesz mu pamięć przy ogromnym pliku. ;P

To jest (prawie) najgorsze rozwiązanie. tongue.gif
Ayumi
To daj lepsze. teherty thx winksmiley.jpg
erix
Daj, to sobie możesz powiedzieć do... ekhm... winksmiley.jpg

Napisałem, jakie jest lepsze.
Suh
Cytat(erix)
Wysypiesz mu pamięć przy ogromnym pliku. ;P

Właśnie o tym wcześniej pisałem.. tym bardziej, że Autor napisał o wielkości pliku liczonej w MB.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.