przy tworzeniu prostego forum dyskusyjnego do swoich potrzeb już na początku napotkałem na problem, a mianowicie jak zrobić, by do każdego nowo dodanego tematu tworzył się nowy plik php. Napisałem skrypt, który tworzy plik txt, a następnie odczytuje nazwy plików - tematów txt z katalogu i wyświetla je na stronie. Teraz chciałbym, aby automatycznie tworzyły się pliki php, które otwierały by te tematy z txt i były wyświetlane w formie linków.
Zamieszczam kod odpowiedzialny za wyświetlanie tematów:
<b>Ostatnio założone tematy:</b> <p> <? //odczytywanie zawartosci - tematy foreach($tab as $tab1) { } ?> </p> <b>Nowy temat:</b> <p> <form method="post"> <input type="text" name="title"><br> <textarea name="tresc"></textarea><br> <input type="submit"> </form> </p> <? // zakladanie nowego tematu $title = $_POST["title"]; $tresc = $_POST["tresc"]; ?>
A tu skrypt (znalazłem i zmodyfikowałem), który powinien uruchamiać się po kliknięciu w link - temat. Powinien on odpowiadać za dopisywanie postów do pliku tekstowego.
<?php /********************************************* * plik podglad.php *********************************************/ // wczytanie zawartości pliku do tablicy // przechodzimy przez tablicę za pomocą pętli foreach foreach($file as $value) { // rozbijamy poszczególne linie na części // wyświetlamy rozbity tekst } ?> <center><?php echo '<form action="" method="post"> Temat:<input type="text" name="pole1" style="width: 300px;" /><br /> Tresc: <textarea name="pole2" style="width: 300px; height: 100px;"> </textarea><br /> <input type="submit" value="Zapisz" /> </form>'; } else { $dane = $pole1."`".$pole2."\n"; $file = "baza.txt"; // tutaj powinien byc plik txt z nazwa tematu } ?></center>