Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z parametrem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
WebKing
Cześć,
Przejdę od razu do rzeczy, mianowicie robię szablon o szerokość 1050px i chciałbym za pomocą parametru width (wartość 100%) dociągnąć stopkę do lewego i prawego brzegu. Wspomnę że mam starszy monitor co za tym idzie mniejsza rozdzielczość, możliwe że to dlatego?
erix
Jeśli rodzic ma ustaloną szerokość, to może być inny powód.

Jeśli trzymasz stopkę poza kontenerem, masz odpowiedź. [;
WebKing
Nadałem body parametr width: 100%;, a mojej stopce width: inherit; i nadal jest jak było. Wytłumaczę jak to wygląda: stopka jest dociągnięta do brzegów lecz po przewinięciu strony zostaje kawałek niedociągnięty.
---------------------------------------------------------
Udało mi się to wykonać za pomocą skryptu, lecz nadal czekam na pomoc winksmiley.jpg
erix
Bez kodu nic nie da rady.
WebKing
Jeżeli chodzi Ci o źródło strony to w przybliżeniu wygląda on tak:
Kod
<html>
<head>
<title>kod</title>
</head>
<body>
<div id="page">
tresc
</div>
<div id="footer">
stopka
</div>
</body>
</html>

Kod
body {
font-size: 11px;
}

#page {
width: 1050px;
}

#footer {
width: 100%;
}
erix
No jak ma się footer dobrze rozciągać, skoro nie jest w page?

Zrób kontener o tej szerokości i wrzuć wszystkie elementy do środka.
WebKing
Kontener page ma ustaloną szerokość 1050px, footer chciałbym aby był na całą szerokość nie tylko 1050px
erix
A przecież pisałeś co innego. [;

Musisz wyrzucić footer poza kontener.
WebKing
Jaki kontener przecież za body nie można? ;]
Pisałem że chciałbym stopkę dociągnąć do brzegów przeglądarki
erix
Zrób jeszcze jednego diva-kontener oprócz body.
planet
dodaj do body w css coś takiego: margin: 0px; - wtedy dociągnie Ci całkiem do boków.
Skie
WebKing:
Piszesz strasznie zawile. Z tego co widzę, kod masz dobry i powinien on działać.

Może chodzi Ci o to, że jak masz mniejszą rozdzielczość - np. 1024 x 768 px to DIV o id "page" ma swoja ustalona szerokość 1050px, a DIV o id "footer" ma 1024 (minus obramowania przeglądarki itp.). Przez to przeglądarka "nie rozciąga" go na całą szerokość strony (szerokość strony jest większa niż szerokość widzialna), a width: 100% daje 100% szerokości widzialnej - zgadłem?

W takim przypadku musisz inaczej to zrobić niż width: 100%
Może sprawdzaj szerokość całej strony w JS i dynamicznie ustawiaj szerokość tego kontenera "footer"?
Innego wyjścia nie widzę.

No chyba, że założysz, że 1024 x 768 już bardzo mało osób używa biggrin.gif

Albo możesz zmniejszyć szerokość całej strony z 1050 na 1000 i wtedy będzie też ok na tej rozdzielczości haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.