Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazanie wartości zmiennej ze skryptu do funkcji wczytanej z pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
malesja
Niech mi ktos powie, jak przy wywolaniu skryptu, który wczytuje pewna funkcje z pliku require("funkcja.php") przekazac wartości ze skryptu do tej funkcji wczytanego z pliku?

np: skrypt $adres="adres@email.pl";

do funkcji z pliku "funkcja.php"

$doKogo="$adres"; tak mi nie dziala a chce zeby byl podstawiony:
$doKogo="adres@email.pl" ze sktyptu $adres

Wie ktos jak to zrobic bo cos mi nie wychodzi?
Spawnm
Proszę dodać tag.

A przekazujesz identycznie jak bez require
malesja
Nie rozumiem Cie, tzn jak identycznie?

Jak te funkcje wczytywana wrzuce do skryptu i juz jej nie wczytuje bo jest ona ze skryptem razem to mi zadziala jak do jednej zmiennej podstawie inna, ale jak wcztyuje to mi nie dziala
erix
Patrz: dołączany skrypt działa tak samo, gdybyś go CTRL+C, CTRL+V zamiast require" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. [;
malesja
troche Cie nie rozumiem...
a co do skopiowania i wstawianie funkcji z innego pliku do skryptu to dla mnie lepszym rozwiazaniem jest aby funkcja byla wczytywana przez skrytp, ale ciagle nie wiem jak przekazac zmienne dla tej funkcji z wczytywanego pliku.
erix
Po prostu ją zadeklaruj przed require" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. [;
sadistic_son
A może Tobie chodzi po prostu jak w ogole używać funkcji? Jesli w pliku funkcje.php deklarujesz funkcje to musisz tam podać zmienne z których będziesz korzystać, jeśli to nie są zmienne globalne. Np:
  1. <?php
  2. function funkcja_jakas($zmienna, $zmienna2){
  3. //dzialanie funkcji
  4. }
  5. ?>
A nastepnie przy wywoływaniu funkcji również podajesz zmienne
  1. <?php
  2. funkcja_jakas($zmienna,$zmienna2);
  3. ?>
Każda zmienna która jest zdeklarowana przed funkcją a ma być wykorzystywana w funkcji (oprócz globalnych) musi być podana i przy deklaracji funkcji i przy jej wywoływaniu.
ayeo
Witam!

W związku, że zignorowałeś prośbę @Spawnm'a temat zamykam do czasu poprawinia tytułu (PW)

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.