Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Filtrowanie tekstu,i tworzenie zmiennych o odpowiednich wartościach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk9200
cześć,
Czy da się zrobić coś takiego że przesyłam jakiś tekst do skryptu np. "elektryczne lusterka komputer pokładowy.."
i jeśli np. znajdzie "elektryczne lusterka" to tworzy zmienną $112 o wartości 1.
I jeszcze gdyby szukane dane można było trzymac w tablicy wraz z nazwami zmiennych które mają otrzymać 1.
np coś takiego array ( 'elektryczne lusterka' => '112', 'komputer pokładowy' => '113' itp.
i do tego najlepiej żeby rozpoznawało nie zwarzając na duże badź mała litery i polskie znaki...
ktoś pomoże mi się za to zabrać??
bo myślę i jeszcze nic nie wykombinowałem ciekawego.... myśle, strtr () można by było zastosować tylko jak żeby to tak działalo?? winksmiley.jpg
sadistic_son
Spróbuj sobie zdeklarować zmienną o nazwie $112 i zobaczysz co się stanie tongue.gif
patryk9200
heh tongue.gif ta nazwa zmiennej była tylko przykładowa, fakt taka nazwa jest niepoprawna winksmiley.jpg
może być to również zmienna: $lusterka itp.
erix
Wciskasz sobie wartość jako klucz nowej tablicy, ustawiasz wartość 1, potem wystarczy extract" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Choć dziwnie masz to rozwiązane. tongue.gif
patryk9200
Cytat(erix @ 24.07.2009, 22:21:00 ) *
Wciskasz sobie wartość jako klucz nowej tablicy, ustawiasz wartość 1, potem wystarczy extract" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Choć dziwnie masz to rozwiązane. tongue.gif

jako klucz nie mogę mieć wartości z polskimi znakami prawda?
erix
Jak to nie możesz? Nawet zmienna może mieć polskie znaki. [;

Poza tym, tak ciężko się przekonać i spróbować...? dry.gif
patryk9200
a to sorry, myślałem tak bo kiedyś użyłem polskich znaków i mi parser errory powywalał, może to była wina kodowania czy cośtongue.gif
a jak mam z to zrobić na podstawie funkcji extract?? bo nie bardzo zrozumiałem zasadę jej działania...
jak do niej dostarczyć tablice? i wyszukany tekst?
sorry za może głupie pytania ale takie operacje na tekscie to dla mnie nowość winksmiley.jpg
erix
Cytat
a to sorry, myślałem tak bo kiedyś użyłem polskich znaków i mi parser errory powywalał, może to była wina kodowania czy coś

Raczej niepoprawnej konwencji. [; Jest to napisane w dokumentacji.

Cytat
a jak mam z to zrobić na podstawie funkcji extract?? bo nie bardzo zrozumiałem zasadę jej działania...
jak do niej dostarczyć tablice? i wyszukany tekst?

To podstawowe operacje na tablicach... eval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to zuo, gdyż może stanowić dziurę w zabezpieczeniach. A jeśli chodzi o extract" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - pozwala na utworzenie zmiennych o nazwach takich, jak klucze podstawionej tablicy i wartościach analogicznych - klucz = nazwa, wartość = wartość.

A jak stworzyć taką tablicę, to już znajdziesz w kursie. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.