Zellus
25.07.2009, 14:24:24
Witam, mam problem z sprawdzeniem formularza, właściwie to pierwszy raz sie biorę za takie coś, mam formularz który nie jest wymagany ale wypełnienie go jest przydatne. Chciałbym żeby po 'zjechaniu'/odznaczeniu/wciśnieciu taba/wybraniu następnego okna wywyływało funkcje(najlepiej napisaną w php(php znam)) i zależnie od wyniku funckji pokaże obok formularza jakiś obrazek('x' albo 'ptaszek'). Coś takiego jak jest na rejestracji na tym forum(próbowąłem się na tym skrypcie opierać ale mi nie wychodziło;/).
Ew. jak nie macie czasu czy coś to jakiś link z poradnikiem fajnym albo coś takiego(nie do googla:PP).
ayeo
25.07.2009, 14:26:55
Witam na forum!
Proszę poprawić tytuł tematu na zgodny z Regulaminem. Temat przenoszę na Przedszkole. Treść Twojego posta jest strasznie niejasna. Spróbuj lepiej opisać to co chcesz osiągnąć.
Pozdrawiam!
r4xz
25.07.2009, 15:00:32
niestety sprawdzenie takich danych wymagalo by przeladowania strony, jesli chcesz to zrobic musisz poczytac o javascript.
Zellus
25.07.2009, 15:37:47
To moze mi ktoś podać jakiś 'gotowiec', jeszce raz wyjaśnię:Mam rejestrację a a nim kilka pól m.in. "polecający" gdzie wpisuje się nick osoby która poleciła stronę. Pole nie jest wymagane ale po jego wypełnieniu polecający dostaje jakieś bonusy. Chce coś takiego że jeśli ktoś wpisze nick nieistniejącego gracza to pokazuje się czerwony krzyżyk(ale nie wpływa na dalszy proces rejestracji). Nicki znajdują się w bazie MySQL.
PS. Teraz temat jest ok?
#down
Nie o to mi chodzi... chce by sprawdzało zaraz po naciśnięciu tab(przeskoczeniu na następne pole) a nie po wciśnięciu 'zatwierdź'
Wicepsik
25.07.2009, 15:42:13
Dajesz coś takiego:
$_POST['polecajacy'];
Oczywiście musisz to filtrować. Dajesz zapytanie do bazy i sprawdzasz czy istnieje użytkownik
bemol
25.07.2009, 18:57:17
tak jak ktoś pisał Javascript/AJAX (musisz sprawdzić te dane po stronie klienta). bez przeładowania nie ma szans jesli chcesz użyć php.
http://www.haksior.com/skrypty-javascript-...ularzy-470.html
Pawel_W
25.07.2009, 19:02:28
a wcale nie, zawsze może przesłać wszystkie dane do js i potem przez skrypt sprawdzać poprawnośc
bemol
25.07.2009, 19:05:44
Cytat(Pawel_W @ 25.07.2009, 20:02:28 )

a wcale nie, zawsze może przesłać wszystkie dane do js i potem przez skrypt sprawdzać poprawnośc

nie mąć mu w głowie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.