Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyciągnięcie dancyh z tabelki w html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czesnik
Witam! Pomoże mi ktoś wyciągnąć dane z tej tabelki html. Chodzi mi o to by skrypt pobrał kod strony i zapisał do zmiennych informacje o graczach tzn. ranking, nazwa, plemię, P. wioski i ogólnie wiosek. Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że to prościzna lecz mam problem- w kodzie jest dość dużo powturzeń. Użyłem file_get_content lecz nie wiem co dalej. Próbowałem z strpos i substr (niestety bez większych sukcesów), następnie chciałem zastosować explode (niestety żadna wartość nie pasowała mi jako separator). sciana.gif Wiem, że należy użyć wyrażeć regularnych, lecz nie wiem jak zastosować je w kodzie. Proszę pomóżcie bo nie daje rady... wstydnis.gif
marcio
BYlo tysiac razy na forum poszukaj a znajdziesz.

Moze najpierw poszukaj i pokaz nam co zrobiles to pomozemy bo kazdy moze napisac ze nie wie jak uzyc preg_match/preg_match_all() zeby ktos za niego odwalil robote
b4x
Powiedzmy że chcesz wyciągnąć wszystkie <h1></h1>.

1. <?php
  2. $strona = file_get_contents('http://www.wp.pl');
  3.  
  4. preg_match_all ('/<h1>(.+?)</h1>/', $strona, $wynik);
  5.  
  6. print_r($wynik);
  7. ?>

preg_match_all" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual / preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Czesnik
Marcio, mi nie chodzi o gotowy kod!!! Ja to robię tylko po to by się czegoś nauczyć worriedsmiley.gif Poza tym na psiałem, że praktycznie nic nie zrobiłem.

B4x dzięki, za podpowiedź bo nie słyszałem o preg tongue.gif Spróbuje zastosować go jutro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.