Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS] Aktywne punkty list
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adikdvb
Witam,

Na stronie mam listę punktów (li), które to przyjmują klasę:

1. <a class="numbtn active" >1</a>

w zależności, kiedy są aktywne

oraz

1. <a class="numbtn" >1</a>

kiedy są niekatywne.

Ponadto każdy z punktów listy ma przydzielone swoje id, np. id="num0", id="num1", id="num2" itd.

Czy jest możliwe stworzenie następującego warunku: jeśli aktywny jest punkt list o id "num0" o klasie "numbtn active" wyświetl tekst "Wybrałeś produkt pierwszy", jeśli punkt list o id "num0" wyświetl tekst "Wybrałeś produkt drugi"?

1. <?php
  2.  
  3.        
  4. if (($aktywny="class=numbtn active") && ($id="id=num0")) {
  5.        
  6.        echo "Wybrałeś produkt pierwszy!";
  7.    }
  8.    else echo "Wybrałeś produkt drugi";
  9. ?>

Z góry dziękuje za podpowiedź
marian2299
Chyba sam to napisałeś, tylko musisz dać np:
<a <? echo $aktywny ?>>1</a>
adikdvb
Opiszę dokładniej. Mam plik index.php z listą punktów (slider dla zwartości w js). Po kliknięciu na aktywnie wyświetlany produkt ładuje się (w określonym divie - też za pomoca js) plik produkt.php z powyższym kodem.

Powyższy kod jeszcze nie działa, bo przecież to osobny plik, który nie jest powiadomiony co to class=numbtn active i id=num0.

Jak można przekazać id i klasę aktywnego punktu listy z pliku index.php do produkt.php?
marian2299
Zapisać do zmiennej ?
adikdvb
Próbuję w ten sposób:

1. <?php
  2. $li='<ul>';    
  3. $id="$wartość_li_id_ze_strony_index.php";
  4. $li_end='</ul>';
  5. if ($klasa = $li.$id.$li_end) {
  6.        
  7.        echo "Wybrałeś produkt pierwszy!";
  8.        echo "$klasa";
  9.    }
  10.    else echo "Wybrałeś produkt kolejny";
  11. ?>

Nie wiem jednak jak pobrać wartość listy ze strony index.php. Jak najlepiej to zrobić?
janusz85
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, co chcesz zrobić, ale po kliknięciu jakiejś opcji możesz:
- przeładować stronę przekazując parametr przez GET, a ta includowana część niech reaguje na parametr
- użyć Ajax'a również przekazując stosowny parametr w GET lub POST, pobrać treść strony z wynikiem zależnym od parametru i wklepać ją do DIV'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.