Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza miast i dzielnic polski
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
maniak11
Witam wszystkich, czy wie ktoś może czy istnieje gdzieś darmowa baza w jakimkolwiek formacie np. xml, sql, wszstko jedno, tylko żeby był podział na miasta i dzielnice danego miasta? Czy takie bazy są jedynie gdzieś w wersji płatnej?

Z góry wielkie dzięki za jakieś namiary lub pomysły
ayeo
Witam!

Miast w Polsce jest ok 800 (chyba 806) wszystkie są na Wikipedii, a i sama lista również. Na stronie samego miasta (na Wikipedii) jest lista osiedli/dzielnic. Nie wiem na ile kompletne będą takie dane, ale jako że prosiłeś o pomysły.... biggrin.gif

Pozdrawiam!
scanner
Na stronach GUS jest udostępniona w formie XML baza TERYT - korzystamy z niej w mentaxie.
Baza zawiera województwa, powiaty, gminy (TERC), miejscowości łącznie z leśniczówkami nawet (SIMC) oraz bazę ulic w miejscowościach (ULIC) - baza wymaga oczywiście dostosowania do własnych wymagań lub przynajmniej napisania odpowiedniego importera do własnej bazy, ale jest za darmo i jest kwartalnie aktualizowana.

Postaram się w najbliższych dwu tygodniach opisać sposób w jaki mentax ją importuje do własnych struktur, zapewne przyda się to innym.

Update:
Ayeo zwątpił w zawartość bazy, więć żeby była jasność: http://www.stat.gov.pl/PI_gus/teryt_struktury/wmrodz.htm
guerito
Witam,

bardzo proszę o omówienie tych XML-i, podanie przykładowego importera lub linków do jakichś csv-ek. Muszę pobrać miasta wraz z dzielnicami z mazowieckiego, a nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Teryt.xml wygląda jakby w nim były upakowane wszystkie gminy, miasta, dzelnice. Nie mogę się w tym zbytnio połapać.

Pozdrawiam
itsme
LOL a co to dział wolontariat ?

omowienie i daj cie kod bo ja mam cos do zrobienia ...

zassaj popatrz napisz i wklei kod :-)
guerito
Ktoś tu jest nadgorliwy, nie ma co LOLować tongue.gif,

napisałem tego posta bo w poście powyżej scanner napisał, że opisze w jaki sposób u siebie w firmie je importują. Myślałem, że gdzieś na forum / wortalu zostało to już opisane tylko ja nie mogłem tego znaleźć. Nie jestem osobą, która nabija posty sępiącąc gotowce. BTW problem rozwiązany. W międzyczasie już sobie przeparsowałem tamte XML-e.

Swojego rozwiązania może wklejać nie będę, ale jeżeli ktośby nie potrzebował dzielnic to gotowe CSVki są na blogu tego pana: http://blog.kubiczek.eu/2009/10/baza-miast...owiatow-polski/.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda :-).
Cytat(itsme @ 27.02.2010, 12:34:18 ) *
LOL a co to dział wolontariat ?

Ta
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.