screv
3.08.2009, 12:22:49
Tak więc. Mam system rejestracji, logowania, a w panelu użytkownika chciałbym stworzyć generowanie linku na zasadzie : www.MojaDomena.pl/link.php?=TwojNick . Dodatkowo chciałbym w tym panelu umieścić licznik wejść przez ten link.
Po wejściu na adres: www.MojaDomena.pl/link.php?=TwojNick będzie dodany 1 użytkownik do licznika. Oraz będzie wyświetlało, że wszedł np. jako 20.
Teraz moje pytanie. Jak stworzyć takie generowanie linku z pobraniem rekordu z bazy i wczepieniem do linku i jak wykonać takie o to zliczanie wejść. Oczywiście 1 wejście na 1 IP.
Fifi209
3.08.2009, 12:26:37
Normalnie sprawdzasz czy użyszkodnik jest w bazie
Jeżeli jest:
Sprawdzasz ip odwiedzającego (czy nie ma w bazie)
Jeżeli nie ma:
Dopisujesz ip i zwiększasz licznik odwiedzin o 1
Andaramuxo
3.08.2009, 12:27:15
Jako GET dajesz sesję z loginem, na stronie dajesz skrypt który zwiększa pole w tabeli o jeden przy czym sprawdza funkcją czy aktualizował licznik z tego IP, chcesz od razu gotowy skrypt?
screv
3.08.2009, 13:04:45
Z tym GET tak myślałem.
A jak z tym licznikiem. Rozmumiem, ze dodawanie +1 do rekordu, ale z tego co wynika z posta w tym temacie musze zrobić tabele IP.
Dałoby rade wysłać na komputer COOKIE i jeżeli już takie jest na czyimś komputerze , to nie nalicza. Jeżeli nie ma to wtedy dodaje.
Rozumiem, że takie coś tało by na "if`ach". Ale czy jest możliwość zrobionia tego, opierając o ciasteczka.?
Wicepsik
3.08.2009, 13:27:23
Ciasteczka można usunąć.
screv
3.08.2009, 14:00:19
Można. Ale nie każdy jest taki sprytny. A nie dysponuję bazą zbyt dużo. Przy wieli użytkownikach baza osiągnie pokaźne rozmairy...
Andaramuxo
3.08.2009, 14:32:43
Ciastek nie polecam, użyj tego do sprawdzania IP:
Kod
$ip = gethostbyname($_SERVER['REMOTE_ADDR']);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.