Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeciwność Like
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
frytek92
Chciałbym stworzyć table w której żałózmy bedzie lista produktów ale nie chce jezeli dany użytkownik już wybierze dany produkt zeby on mu sie ponownie wyświetlał. Myslalem zeby stworzyć tam nowy rekord i tam bedzie lista użytkowników którzy to wybrali
shop_users - comando,adolf,karol i oto moje pytanie czy istnieje np przeciwność LIKE np !LIKE lub inny sposób.

Pozdrawiam
phpion
NOT LIKE smile.gif
frytek92
A Czy takie rozwiązanie jest dobre do mojego problemu czy jest coś innego bardziej efektywnego questionmark.gif?
erix
Efektywne będzie, jeśli pobierzesz ID pomijanego produktu i wg niego wykluczasz. Like jest bardziej zasobożerny.
frytek92
Cytat(erix @ 17.08.2009, 11:55:47 ) *
Efektywne będzie, jeśli pobierzesz ID pomijanego produktu i wg niego wykluczasz. Like jest bardziej zasobożerny.

Nie za bardzo w bazie danych mam ok.920 rekordów i wykluczać np.100 to jest już problem. A not like rozwiazuje mój problem np :

1. SELECT * FROM shop_p WHERE p_login NOT LIKE '-login-%';

Dzieki zastosowaniu znaku - mam pewnośc ze zostana wybrane te wyniki które powinny.

Pozdrawiam
thek
A pomyślałeś o rozwiązaniu w stylu. Dodatkowa tabela "zlaczeniowka" z informacjami: ID_usera, ID_wybranego_produktu. Wrzucasz tu wybrane rzeczy. A potem tylko zapytanie w stylu:
  1. SELECT * FROM produkty WHERE id_produktu NOT IN (SELECT ID_wybranego_produktu FROM zlaczeniowka WHERE ID_usera = p_login)

Masz wtedy dość dobrą kontrolę nad tym co było wybrane, co nie i nie musisz uważać na same loginy. Co wazne, masz też w prosty sposób możliwość określenia "popularności" produktu, gdyż z tej złączeniówki można to prosto wyciągnąć. Not Like zaś nie mniej zajedzie bazkę winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.