propage
8.09.2009, 23:08:17
Tworze mini statystyki i pojawił się jeden problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić.
Chce badać, to jak długo dany użytkownik zostaje na konkretnej stronie.
Jeśli zapisze do bazy danych np: wejscie użytkonika na strone główną 11:20, wejście użytkonka na podstrone "o nas" 11:22 to mam informacje iż użytkonik spędził 2 min na podstronie "strona główna" jednak nie mam zadnych informacji ile czasu spędził na podstronie "o nas" ponieważ po otwarciu tej podstrony nie poruszał się więcej po stronie (zamknął stronę).
Cytat
"o nas" ponieważ po otwarciu tej podstrony nie poruszał się więcej po stronie (zamknął stronę).
Zostaje ustawienie jakiegoś time-outu, i w sytuacji, gdy użytkownik nie wykona żadnej akcji - czas time-outu = czas przebywania na stronie.
jest jeszcze onclouse() w JS. ale o ile pamietam to w IE sprawiało kiedyś jakieś problemy - to IE6 wiec moze w nowszych dziala jak powinno.
pochodnymi są jeszcze onunload - ale to musisz pogoolac
nie wiem jak to sie zachowa jak np zamkniesz przegladarke alt+f4
propage
8.09.2009, 23:59:03
fakt statystyki google jakoś działają poprawinie potrafią okreslić czasy nawet gdy ktos użyje alt+f4 ;]
Cytat
pochodnymi są jeszcze onunload - ale to musisz pogoolac
Tak nawiasem - wiele przeglądarek blokuje zdarzenia
onunload.
taktu
9.09.2009, 11:23:59
Może ugryźć to w inny sposób - coś w stylu heartbeat za pomocą JS. Czyli wysyłać co jakiś czas do php informacje na której podstronie znajduje się szkodnik. Brak pulsu - brak szkodnika
propage
10.09.2009, 21:12:17
dobra myśl
postanowiłem jednak skorzystać ze zdarzenia beforeunload " $(window).bind("beforeunload", function(){ę jednak problem w tzm, ze zdazenie nie jest obslugiwane przez opere, zna ktos jakis hack
postanowiłem jednak skorzystać ze zdarzenia beforeunload " $(window).bind("beforeunload", function(){ę jednak problem w tzm, ze zdazenie nie jest obslugiwane przez opere, zna ktos jakis hack
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.