Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z md5
Forum PHP.pl > Forum > PHP
razgriz
Witam
Mam taki kod, który ma uwierzytelniać użytkowników podczas logowania. Niestety pojawia się taki problem, że gdy uruchamiam ten skrypt za pierwszym razem wyświetla się "nie ok", za drugim tak samo. Za trzecim razem zazwyczaj pojawia się komunikat "ok", później utrzymuje się jeszcze jedno, dwa odświeżenia strony i zmienia się w "nie ok". Co mam zrobić, aby hashowało zawsze poprawnie ?

1. <?php
  2. setcookie('login', "razgriz", time()+14 * 86400);
  3. setcookie('time', time(), time()+14 * 86400);
  4. setcookie('id', "2", time()+14 * 86400);
  5. setcookie('check', md5($_COOKIE['login'].time().$_COOKIE['id']), time()+14 * 86400);
  6.  
  7. if ($_COOKIE['check'] == md5($_COOKIE['login'].$_COOKIE['time'].$_COOKIE['id'])){
  8. echo "ok";
  9. } else {
  10. echo "nie ok";
  11. }
  12. ?>

1. <?php
  2. setcookie('login', "razgriz", time()+14 * 86400);
  3. setcookie('time', time(), time()+14 * 86400);
  4. setcookie('id', "2", time()+14 * 86400);
  5. setcookie('check', md5($_COOKIE['login'].$_COOKIE['time'].$_COOKIE['id']), time()+14 * 86400);
  6.  
  7. if ($_COOKIE['check'] == md5($_COOKIE['login'].$_COOKIE['time'].$_COOKIE['id'])){
  8. echo "ok";
  9. } else {
  10. echo "nie ok";
  11. }
  12. ?>

Obie wersje nie działają

Testowałem na localhoście, na innym zdalnym serwerze i takie same rezultaty sad.gif Co ciekawe ten sam kod tylko przerobiony na sesje działa bez zarzutu...
erix
Ciastko jest wysyłane przez przeglądarkę; po setcookie jeszcze go nie ma w tablicy z ciastkami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.