Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Facebook przedstawia kod frameworka webowego Tornado
Forum PHP.pl > Wortal > Newsy
drake88
Facebook opublikował na licencji Apache 2.0 kody źródłowe serwera i frameworka sieciowego Tornado. Napisany w Pythonie framework jest zoptymalizowany do obsługi szybkich, jak i wielu równoczesnych połączeń, dzięki czemu doskonale nadaje się dla aplikacji pracujących w czasie rzeczywistym. Poza tym Tornado obsługuje szablony napisanego również w Pythonie frameworka webowego Django, a także uwierzytelnianie użytkowników, pliki cookie oraz prezentację statycznych stron.

Tornado było początkowo rozwijane przez projekt FriendFeed i wykorzystywane do obsługi aktualizacji czasu rzeczywistego w zastosowaniach komunikatorowych. W zeszłym miesiącu Facebook kupił agregator Web 2.0 za blisko 50 milionów dolarów. Na stronie projektu znajdziemy oprócz kodu źródłowego instrukcje instalacyjne dla systemów Ubuntu i Mac OS X, jak również odsyłacze do dokumentacji i listy dyskusyjnej.

Źródło: Heise-Online
Riklaunim
Jakby ktoś był zainteresowany, to przygotowałem polski artykuł - Tornado - framework z obsługą nieblokujących się połączeń smile.gif
thek
Co prawda nigdy nie miałem do czynienia z Pythonem (no może poza stronami napisanymi w nim winksmiley.jpg ), ale z ciekawości przeczytałem artykuł i faktycznie przyjazny framework. Ładny, estetyczny kod, trochę mi przypomina Javę. Ale to pewnie wrażenie wywołane składnią. Może kiedyś w przyszłości, gdy Python się nieco bardziej upowszechni to zapoznam głębiej z językiem i jego frameworkami. Kto wie czy akurat ten artykuł nie przesądziłby podczas wyboru rozwiązania wtedy smile.gif Wiadomo, że wyborem rządzą zazwyczaj pewne przyzwyczajenia i zasłyszane opinie.
GregoryW
i wciąż ten python. Niby nie słychać aby w nim ktoś programował, ale to tylko w Polsce. I w gronie winksmiley.jpg
Riklaunim
Cytat(GregoryW @ 17.09.2009, 17:46:39 ) *
i wciąż ten python. Niby nie słychać aby w nim ktoś programował, ale to tylko w Polsce. I w gronie winksmiley.jpg

Są polskie projekty Python/Django, też parę Pylonsowych by się znalazło. Backendowo Pythona stosuje o2.pl, bankier.pl, goldenline.pl itd. Grono to stara historia winksmiley.jpg teraz np. Filmaster.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.