Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zdjecia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
^piraciq^
rolleyes.gif

czesc potrzebuje pomocy mianowicie chodzi mi o zmiane rozdzielczosci obrazka w locie np przy mozliwoscie pobrania jego klikajac na link
kurtz
Cytat
czesc potrzebuje pomocy mianowicie chodzi mi o zmiane rozdzielczosci obrazka w locie np przy mozliwoscie pobrania jego klikajac na link
ok. a z czym konkrentie masz problem?
^piraciq^
nigdy tego nie robilem a slyszalem ze mozna i wlasnie chcial bym to zrobic dajmy nato mam obrazej tapete 1024x768 i koles sobie wybiera 800x600 chodzi mi o przeskalowanie tego w locie podczas pobierania
kurtz
Cytat
nigdy tego nie robilem a slyszalem ze mozna i wlasnie chcial bym to zrobic dajmy nato mam obrazej tapete 1024x768 i koles sobie wybiera 800x600 chodzi mi o przeskalowanie tego w locie podczas pobierania
mhm na pocatek potrzebujesz biblioteki GD. sprawdz w phpinfo() czy jest dolaczona do php. jesli nie popros o to admnistratora.

do zmiany rozmiarow obrazkow sluzy funkcja imagecopyresized - krotki opis co robi znajdziesz w http://pl.php.net/manual/pl/function.image...copyresized.php a przyklad uzycia w ostatnim komentarzu. jesli masz dostep do biblioteki GD2 to mozesz uzyc tez funkcji imagecopyresampled().

ps
uprzedzajac nastpene pytania - sprawdz w phpinfo() co obssluguje twoja GD - zebys sie nie zdziwil ze nie mozesz np zmienic rozmiarow plikow jpg bo GD obsluguje tylko png ;)
DeyV
A przy okazji - sprawdź, ile czasu zajmuje na twoim PC przeskalowanie jakiegoś obrazku w dowolnym programie graficznym. A php programem graficznym nie jest... Więc pewnie będzie to trwało jeszcze dłużej... Nie rób krzywdy serwerowi pracą na tak wielkich obrazkach smile.gif
^piraciq^
dzieki za info hmmm zajmuje mu to moze 0.1 s wiec nie wiem czy to dlugo cz nie ale wiesz mam inny problem mianowicie nie zbyt wiele miejsca na serwie

ThX
kwiateek
Cytat
jesli masz dostep do biblioteki GD2

W zwiazku z bilioteka GD2 mam (tak przy okazji) pytanie. Z tego co slyszalem (moge sie mylic) bilioteka GD2 jest produktem komercyjnym. Czy to prawda?... No a jak nie jest albo i tez jest skad moge ja pobrac ?
kurtz
Cytat
W zwiazku z bilioteka GD2 mam (tak przy okazji) pytanie. Z tego co slyszalem (moge sie mylic) bilioteka GD2 jest produktem komercyjnym. Czy to prawda?... No a jak nie jest albo i tez jest skad moge ja pobrac ?
hmm na http://www.boutell.com/gd/ GD mamy w kategorii freeware. sam sobie tez nie przypominam by kiedykolwiek bylo inaczej. Stamtad mozesz tez ja spokojnie pobrac.

jesli masz php 4.3 prawdopodobnie masz juz gd w pakiecie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.