Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Lista rozwijana select i ustawianie domyślnej wartości podanej w zmiennej $_GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
XxmanxX
Mam taką listę rozwijaną:

1. <select name="message_day" size="1">
  2. <option><option<?php if($_GET[message_day]==01) echo "selected=selected";?>>01<option>02<option>03<option>04<option>05<option>06<option>07<option>08<option>09<option>10
  3. </select>

W jaki inny sposób niż ten zaimplementowany powyżej mogę sprawdzić czy zmienna $_GET[message_day] odpowiada opcji z listy i jeśli tak to tę opcję ustawić jako domyślna?
Pozdrawiam
askone
Hej

Wydaje mi się, iż lepiej będzie jak całość kodu dla "select" będziesz generował w pętli w php. Jeden blok "<php?...?>" na końcu echo i tyle winksmiley.jpg

ps. Zresztą wujek Dobra Rada podpowiada tak samo winksmiley.jpg
Spawnm
np. z foreach:
  1. foreach($a as $key){
  2. $s=($_GET['cos']==$key)?'selected':'';
  3. echo "<option $s> itd...";
  4. }

Zrób coś z kodem bo rozwala forum.
XxmanxX
Zrobiłem coś takiego:
  1. <select name="message_day" size="1">
  2. <option>
  3. <?php
  4. for($i=1;$i<=31;$i++){
  5.  
  6. if($i==$_GET[message_day]) echo "<option selected=selected>".$i;
  7. else echo"<option>".$i;
  8.  
  9. }
  10. ?>
  11. </select>

Ale chciałbym żeby wyświetlało się "01","02"..."09","10"...a nie "1","2","9","10"...

Drugie pytanie to dlaczego do bazy MySQL zamiast podanych np. 01 wpisuje 1, co zrobić żeby nie pomijał zera? Moje zapytanie:
  1. $query=mysql_query("INSERT INTO alerts (who_added,add_date,add_time,type_of_alert,message_day) values('$who_added',curdate(),curtime(),'Notified','$_POST[message_day]')");
Spawnm
Używaj stringów smile.gif
askone
Hej
Poruszasz się w pętli gdzie licznik $i jest typu INT, aby mieć to co chcesz wystarczy jeden warunek:
  1. $value = ($i<10)? '0'.(String)$i : (String)$i;

Aha i wtedy do options wrzucasz $value, a nie $i
Pozdro
XxmanxX
dziękówka, gra i trąbi winksmiley.jpg
pkw17
A można takie coś zrobić w funkcji?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.